Danny Reweghs

De vijf favoriete internationale aandelen tweede jaarhelft van Danny Reweghs

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vorige week presenteerden we u onze vijf Belgische of nationale favorieten voor het tweede semester van 2015. Deze week voegen we daar onze vijf internationale favorieten aan toe. Ook bij de buitenlandse favoriete waarden ligt de klemtoon op (onterecht) achtergebleven aandelen, waarvan de komende maanden een (begin van) herstel verwachten.

1. Potash Corp

Canadees bedrijf en grootste meststoffenproducent ter wereld. Ook wel eens de ‘Rolls Royce’ onder de meststoffenfabrikanten genoemd met een enorme schat aan potashreserves in de Canadese provincie Saskatchewan en participaties in heel wat andere spelers wereldwijd. Het afgelopen decennium werd de productiecapaciteit fors opgekrikt. Die investeringen zijn achter de rug en dus kan er nu een royaal dividend aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De vijf favoriete internationale aandelen tweede jaarhelft van Danny Reweghs
© Reuters

Desondanks bevindt het aandeel zich op een jaardieptepunt. Ook hier kunnen prijsstijgingen van landbouwgrondstoffen voor de ommekeer zorgen. Bovendien heeft de grootste Noord-Amerikaanse speler zeer recent een bod gedaan op de grootste speler in kaliumhoudende meststoffen K+S. Maar dat bod is voorlopig verworpen door de Duitse raad van bestuur.

2. DSM

DSM is een typevoorbeeld van een modern Europees chemisch bedrijf dat zich voortdurend probeert heruit te vinden. Bij DSM anno 2015 draait het steeds meer om voeding & gezondheid en steeds minder om plastics en kunststoffen. Logisch, want in het eerste domein liggen de winstmarges substantieel hoger dan in het tweede en ook de beurswaarderingen.

Als we waarderingen van bedrijven als Novozymes op de cluster ‘voeding&gezondheid’ leggen dan krijgen we de andere activiteiten er gratis bij. Niet verwonderlijk dat DSM enige tijd geleden over de tongen ging als overnamedoelwit van het Duitse Evonik. De winst en ook de beurskoers wordt het voorbije jaar gedrukt door de fors prijsdaling bij vitamine E.

3. GlaxoSmithKline

GSK vormde in het voorjaar 2014 samen met Novartis een samenwerkingsverband in de ‘consumer healthcare’ (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren, Otrivin, …). GSK verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst. Daarnaast kocht GSK op de griepvaccins na de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers.

Tot slot verkocht GSK de kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard USD. Die deal is intussen definitief beklonken. Maar de cijfers over het eerste kwartaal leverde het minder aangename nieuws op dat er ook in de VS generische concurrentie zit aan te komen voor het ‘block buster’-medicijn tegen asma Advair. Hierdoor wordt er in het vierde kwartaal geen 4 miljard pond (GBP), maar slechts 1 miljard GBP aan de aandeelhouders of circa 20 pence (PNC) per aandeel als extra dividend uitgekeerd. Bovenop het gewoon dividend van 80 PNC per jaar, daarmee behoudt GSK wel de statuut van de voorbije dertig jaar van stabiele, stevige dividendwaarde. Bovendien zijn er de jongste tijd dat grote farmareuzen als Pfizer, Johnson&Johnson, Roche en Novartis mogelijks interesse betonen in GSK, waarvan de beurskoers de jongste jaren flink is achtergebleven.

4. Arcelor Mittal

Arcelor Mittal is sinds meerdere jaren een grote ontgoocheling voor de aandeelhouders. De koers blijft daar maar kwakkelen in de buurt van 10 EUR. Waarom het in 2015 anders zou kunnen zijn? De cijfers voor de staalactiviteit zijn eigenlijk al een aantal kwartalen op rij aan het verbeteren. Die geven nog nauwelijks aanleiding tot koersherstel omdat de marktfocus verschoven is naar de onrustwekkende en aanhoudende daling van de ijzerertsprijs.

De vijf favoriete internationale aandelen tweede jaarhelft van Danny Reweghs
© BELGA

Om strategische redenen had de staalgroep jaren geleden beslist om voor een stuk zelfbedruipend te worden in ijzererts, maar momenteel weegt die beslissing op de rendabiliteit. Een beetje betere conjunctuur in Europa en opkomende markten en enig herstel in de ijzerertsprijs kan van ArcelorMittal echter tot een mooi comebackverhaal maken in de tweede jaarhelft van 2015.

5. Silver Wheaton

Edelmetalen hebben op zijn zachtst gezegd zeer zwak gepresteerd de jongste jaren; zilverprijs bijvoorbeeld is met 70% gedaald sinds piek in 2011; veel meer dan de goudprijs; hierdoor is zilver erg goedkoop ten opzichte van goud; de goud/zilverratio staat met 75 historisch gezien erg hoog. Silver Wheaton is een royalty- of streamingbedrijf dat geen rechtstreeks operationeel risico loopt en bovendien door de zeer lage zilverprijs in een sterke onderhandelingspositie zit. Vandaar een goede manier om op herstel in te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content