Danny Reweghs

‘De terugkeer van beleggers naar de landbouw’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De raad van bestuur van Syngenta verwierp het overnamebod van Monsanto omdat die het groeipotentieel van het agrochemische bedrijf niet weerspiegelt. “Misschien het signaal dat we als belegger moeten terugkeren naar de landbouw”, zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.

Hét financieel nieuws van vrijdag 8 mei was toch het verwerpen van het vijandig bod van Monsanto door de raad van bestuur van Syngenta. De Amerikanen hebben 45 miljard USD of 41,7 miljard Zwitserse frank (CHF) veil om de Zwitsers over te nemen. Omgerekend is dat 449 CHF per aandeel.

Van de overnameprijs zou 45% in cash worden geboden en de rest in Monsanto-aandelen. Ondanks een 35% premie tegenover de slotkoers voor het bod vindt de raad van bestuur van Syngenta dat het bod niet het groeipotentieel van de wereldwijd nummer 1 in gewasbescherming en de nummer 3 in zaden weerspiegelt.

Terug naar landbouw

De terugkeer van beleggers naar de landbouw

Misschien het signaal dat we nodig hadden om als belegger terug te keren naar de landbouw. De landbouwsector was de voorbije twee jaar absoluut geen uitblinker op de beursvloer. Het pessimisme bij analisten en traders was/is groot, zeer groot. En dat zien en horen we graag. In landbouw kan het immers snel keren.

Momenteel zitten we in het dal. Van maïs (830 dollarcent per bushel of 27,22 kilogram in 2012 naar 360 dollarcent vandaag) over palmolie (van 1175 USD per ton in 2012 naar 660 USD per ton vandaag) tot suiker (van 35,3 dollarcent per pound of 0,45 kilogram in 2011 naar 13,3 dollarcent vandaag). Al deze landbouwgrondstoffen staan in de buurt van het laagste peil in (vele) jaren.

Ondanks de explosieve groei van de wereldbevolking (tussen 1950 en 2050 van 2,5 naar 9 miljard mensen). De voedselproductie zal dan ook met 70% moeten toenemen om de ganse wereldbevolking te voeden. De landbouwsector heeft dus nog steeds een glorieuze toekomst.

Duitse zoetigheid

Een kanshebber voor de komende maanden en jaren in dat verband lijkt ons het Duitse Suedzucker. De grootste suikerproducent zag de koers te midden van groot pessimisme de voorbije twee jaar kelderen van 35 naar 10 à 11 EUR. Maar toont recent wel tekenen van herleving. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content