Warren Buffett heeft afgelopen weekend naar goede gewoonte een lijvige brief naar de aandeelhouders van de holding Berkshire Hathaway gestuurd. Zoals altijd is die doorspekt met pittige oneliners.

Waarom beleggers objectief moeten zijn:

"Als paarden het voor het zeggen hadden bij investeringsbeslissingen, dan was er geen auto-industrie geweest."

Hoe zakenervaring je een betere investeerder kan maken en omgekeerd:

"Sommige zaken kun je niet naar behoren uitleggen aan een maagd, noch met woorden, noch met afbeeldingen."

Waarom Wall Street steeds meer deals wil:

"Vraag niet aan een kapper om je haar te knippen."

reuters
© reuters

Zijn antwoord op de vraag of er nog voldoende bedrijven zijn waarin hij kan investeren:

"Berkshire bezit nu 9,5 bedrijven die waren opgenomen in de Fortune 500 als ze zelfstandig waren gebleven. Dat wil zeggen dat er nog 490,5 bedrijven over zijn. We werpen onze vislijnen uit."

Hoe CEO's kunnen vermijden dat ze een zaak ten gronde richten:

"Vergeet nooit het pleidooi van Charlie: zeg me waar ik ga sterven zodat ik die plaats kan vermijden."

Naast de pittige quotes bevat de brief ook weer een schat aan informatie, al blijft de lezer hier en daar in het duister tasten. Zo laat Buffett verstaan dat hij en de raad van bestuur al een opvolger op het oog hebben voor de 84-jarige superbelegger. Maar een naam wordt niet bekendgemaakt. Zowel de Indiër Ajit Jain als de Canadees Greg Abel wordt getipt.

Daarnaast voedt de brief het vermoeden dat Buffett samen met het investeringsfonds 3G een grote slag zal slaan. Hij schrijft dat hij op lange termijn wil samenwerken met 3G, de maatschappij van onder anderen de Braziliaanse investeerder Marcel Telles en enkele aandeelhouders van AB InBev.

Vooral de aanwezigheid van laatstgenoemde in de maatschappij zou weleens kunnen betekenen dat Buffett zijn zinnen heeft gezet op SAB Miller, het nummer twee in de brouwerswereld. Dat schrijft De Tijd. De Braziliaanse investeerders hebben vorig jaar laten weten dat ze 4,5 miljard dollar willen investeren in de drank- en voedingssector.

Naast alle mysterie en positieve noten was er in de brief van Buffett ook plaats voor een kleine portie zelfkritiek. Zo heeft hij spijt dat hij zijn aandelen van Tesco niet sneller van de hand heeft gedaan toen het slecht ging met de Britse supermarktketen.

"In 2014 stapelden de problemen bij Tesco zich op. Boekhoudkundige problemen staken de kop op en het marktaandeel zakte in elkaar." Buffett beschrijft het probleem in zijn typerende stijl.

"Je ziet een kakkerlak in keuken. Naarmate de dagen voorbijgaan leer je zijn familieleden kennen."

(NS)

Naast de pittige quotes bevat de brief ook weer een schat aan informatie, al blijft de lezer hier en daar in het duister tasten. Zo laat Buffett verstaan dat hij en de raad van bestuur al een opvolger op het oog hebben voor de 84-jarige superbelegger. Maar een naam wordt niet bekendgemaakt. Zowel de Indiër Ajit Jain als de Canadees Greg Abel wordt getipt.Daarnaast voedt de brief het vermoeden dat Buffett samen met het investeringsfonds 3G een grote slag zal slaan. Hij schrijft dat hij op lange termijn wil samenwerken met 3G, de maatschappij van onder anderen de Braziliaanse investeerder Marcel Telles en enkele aandeelhouders van AB InBev. Vooral de aanwezigheid van laatstgenoemde in de maatschappij zou weleens kunnen betekenen dat Buffett zijn zinnen heeft gezet op SAB Miller, het nummer twee in de brouwerswereld. Dat schrijft De Tijd. De Braziliaanse investeerders hebben vorig jaar laten weten dat ze 4,5 miljard dollar willen investeren in de drank- en voedingssector.Naast alle mysterie en positieve noten was er in de brief van Buffett ook plaats voor een kleine portie zelfkritiek. Zo heeft hij spijt dat hij zijn aandelen van Tesco niet sneller van de hand heeft gedaan toen het slecht ging met de Britse supermarktketen. "In 2014 stapelden de problemen bij Tesco zich op. Boekhoudkundige problemen staken de kop op en het marktaandeel zakte in elkaar." Buffett beschrijft het probleem in zijn typerende stijl.(NS)