Die werd niet voor niets Helicopter Ben genoemd, hij heeft de financiële markten met een enorme stroom liquiditeiten overspoeld. De eerste taak van Yellen zal dan ook het inkorten van de balans van de FED worden, die balans is uitgerekt tot 4000 miljard dollar.

Dat inkorten moet gebeuren zonder te grote verliezen te veroorzaken in de waarde van de (obligatie)portefeuille van de centrale bank. Daarnaast staat Yellen nog een taak te wachten die zo mogelijk nog moeilijker is: het bepalen van het juiste tijdstip om het programma van quantative easing af te bouwen.

Die werd niet voor niets Helicopter Ben genoemd, hij heeft de financiële markten met een enorme stroom liquiditeiten overspoeld. De eerste taak van Yellen zal dan ook het inkorten van de balans van de FED worden, die balans is uitgerekt tot 4000 miljard dollar. Dat inkorten moet gebeuren zonder te grote verliezen te veroorzaken in de waarde van de (obligatie)portefeuille van de centrale bank. Daarnaast staat Yellen nog een taak te wachten die zo mogelijk nog moeilijker is: het bepalen van het juiste tijdstip om het programma van quantative easing af te bouwen.