Bovendien kan de Griekse crisis de komende maanden opnieuw opflakkeren en de recente verbetering van de vertrouwensindicatoren in de eurozone teniet doen. In dat geval zal de risicoaversie van de speculanten opnieuw toenemen en hun belangstelling voor grondstoffen als beleggingsalternatief verminderen.

Zuiniger omspringen met brandstof

De huidige hoge olieprijzen zullen de consumenten ertoe aanzetten om zuiniger met brandstof om te springen. Samen met de mildere lentetemperaturen zal dit de vraag naar ruwe olie in het noordelijke halfrond afremmen, wat een bijkomend argument is voor een tijdelijke verlaging van de olieprijzen tijdens de komende maanden. De groei van de wereldeconomie zal dit jaar lager uitvallen dan vorig jaar en dat blijft niet zonder gevolgen voor de vraagvooruitzichten van ruwe olie.

Ondertussen worden de prognoses voor de globale vraag naar petroleum voortdurend naar beneden bijgesteld. Zowel de OPEC als het Internationale Energie Agentschap gaan ervan uit dat de vraag naar ruwe olie dit jaar slechts met 0,9% zal toenemen, na een groei met 1,0% in 2011 en met 2,6% in 2010. Dat de vraag naar ruwe olie dit jaar nog zal toenemen, is te danken aan de economische groeilanden in Azië en Latijns-Amerika, aangezien de oliebehoefte van de OESO-landen dit jaar opnieuw zal krimpen (met 0,5%).

Lage voorraden in OESO-landen

De analisten van Belfius Bank Research verwachten de komende maanden dus een iets lagere olieprijs dan vandaag, in de veronderstelling dat het conflict met Iran niet escaleert. De lage olievoorraden in de OESO-landen en de verdere vermindering van de buffercapaciteit van de OPEC-landen, zullen de verwachte prijsdaling wel binnen de perken houden.

Vanaf het vierde kwartaal ziet Belfius Bank Research de olieprijs terug stijgen, door de hogere vraag naar energie in de winter op het noordelijke halfrond. De betere vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2013 zullen de vraag naar ruwe olie volgend jaar sterker doen toenemen. De financiële markten zullen hierop anticiperen tegen het einde van dit jaar en zo de olieprijzen mee naar omhoog duwen.

Bovendien kan de Griekse crisis de komende maanden opnieuw opflakkeren en de recente verbetering van de vertrouwensindicatoren in de eurozone teniet doen. In dat geval zal de risicoaversie van de speculanten opnieuw toenemen en hun belangstelling voor grondstoffen als beleggingsalternatief verminderen.Zuiniger omspringen met brandstof De huidige hoge olieprijzen zullen de consumenten ertoe aanzetten om zuiniger met brandstof om te springen. Samen met de mildere lentetemperaturen zal dit de vraag naar ruwe olie in het noordelijke halfrond afremmen, wat een bijkomend argument is voor een tijdelijke verlaging van de olieprijzen tijdens de komende maanden. De groei van de wereldeconomie zal dit jaar lager uitvallen dan vorig jaar en dat blijft niet zonder gevolgen voor de vraagvooruitzichten van ruwe olie. Ondertussen worden de prognoses voor de globale vraag naar petroleum voortdurend naar beneden bijgesteld. Zowel de OPEC als het Internationale Energie Agentschap gaan ervan uit dat de vraag naar ruwe olie dit jaar slechts met 0,9% zal toenemen, na een groei met 1,0% in 2011 en met 2,6% in 2010. Dat de vraag naar ruwe olie dit jaar nog zal toenemen, is te danken aan de economische groeilanden in Azië en Latijns-Amerika, aangezien de oliebehoefte van de OESO-landen dit jaar opnieuw zal krimpen (met 0,5%). Lage voorraden in OESO-landen De analisten van Belfius Bank Research verwachten de komende maanden dus een iets lagere olieprijs dan vandaag, in de veronderstelling dat het conflict met Iran niet escaleert. De lage olievoorraden in de OESO-landen en de verdere vermindering van de buffercapaciteit van de OPEC-landen, zullen de verwachte prijsdaling wel binnen de perken houden. Vanaf het vierde kwartaal ziet Belfius Bank Research de olieprijs terug stijgen, door de hogere vraag naar energie in de winter op het noordelijke halfrond. De betere vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2013 zullen de vraag naar ruwe olie volgend jaar sterker doen toenemen. De financiële markten zullen hierop anticiperen tegen het einde van dit jaar en zo de olieprijzen mee naar omhoog duwen.