De langste stierenmarkt op Wall Street loopt nog niet op haar einde

The Wall Street Bull © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot drie keer toe werd de stierenmarkt in New York bedreigd, maar geen enkele keer zakte de index meer dan 20 procent onder zijn piek. Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

De hamvraag voor de volgende jaren is niet of we nu het ultieme koopmoment voor aandelen beleven. Veel interessanter is of Wall Street aan de vooravond van een berenmarkt – een correctie van meer dan 20 procent vanaf de top – staat. De opgaande trend op de Amerikaanse beurs is al sinds maart 2009 aan de gang. Dat is 128 maanden, een record. In die periode heeft Wall Street, als we de Standard&Poor’s 500-index als referentie nemen, een stijging van 360 procent laten optekenen. Inclusief dividenden geeft dat zelfs een return van 475 procent.

Tot drie keer toe (midden 2011, begin 2016 en eind 2018) werd de stierenmarkt in New York bedreigd, maar geen enkele keer zakte de index meer dan 20 procent onder zijn piek. De omvang van de stijging is nog geen record. In de periode 1921-1929 maakte de beursindex een sprong van 497 procent. Maar iedereen herinnert zich hoe dat is afgelopen. Daarna viel de beurs 90 procent terug en lag ze mee aan de basis van de beruchte depressie (een langdurige periode van zware economische teruggang) in de jaren dertig.

Als we even straf willen doen als die 497 procent, dan moet de S&P500-index nog naar 4050 punten stijgen, in vergelijking met ongeveer 3100 punten vandaag. Daar zijn we dus nog een eindje van verwijderd. Maar we houden er zeker rekening mee dat we in de komende vijf jaar dat niveau kunnen benaderen of zelfs bereiken. We denken zelfs dat het geen vijf jaar zal duren. Wat ons betreft loopt de langste stierenmarkt op Wall Street nog niet op haar einde.

Met dat statement willen we niet de indruk wekken dat het een fluitje van een cent wordt. We houden er wel degelijk rekening mee dat het beursjaar 2020 woelig zal verlopen en dat het er vooral in de eerste jaarhelft onstuimig zal aan toegaan. Zolang er geen omvattend handelsakkoord is tussen de Verenigde Staten en China en de dreiging van een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei) niet wordt afgewend, zullen we het patroon zien dat zich sinds het najaar van 2018 herhaalt. Dat betekent dat de stijgende tendens regelmatig wordt onderbroken door een korte maar stevige terugval. Dat de westerse aandelenmarkten op dit moment dicht bij hun hoogste peil in de geschiedenis of toch in lange tijd noteren, is dat ook geen echte hulp op korte termijn. We hadden een jaar geleden een moeilijk beursjaar 2019 vooropgesteld. Gerekend vanaf het begin van het jaar was dat een veel te sombere prognose. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat de beurzen toen nog een dramatische december 2018 moesten beleven. Als we daarmee rekening houden, moeten we sinds het najaar 2018 spreken van een consolidatie in de langdurige klim.

We zien die consolidatiefasie nog wel een aantal maanden aanhouden, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat we in de loop van 2020 de laatste klim van de haussemarkt aanvatten, met eerst nog wat turbulentie in de volgende maanden. De basisfundamenten voor stijgende aandelenmarkten blijven nog enige tijd aanwezig. De meest dominante factor is dat de centrale banken met hun uiterst soepele monetaire beleid sparen en vastrentende beleggingen zoals obligaties bestraffen en zo beleggers naar de aandelen jagen.

In de verwachting van een ‘rollercoaster-beursjaar 2020’, maar met een positieve ondertoon op middellange termijn, hebben we voor u in onze tien favoriete aandelen voor 2020 gekozen:

Partner Content