De kasbon heeft de afgelopen jaren aan populariteit ingeboet. Dat merkt ook BNP Paribas Fortis. Zowel de productie als de inlage is sinds 2008 sterk afgenomen. "De productie is in 2014 met 90 procent gedaald tegenover 2008. De inlage is in die periode met 50 procent gedaald", zegt de bank. Toch blijft BNP Paribas Fortis het product aanbieden. Dat doet ook Belfius, omdat er nog altijd een interesse is.

Laag nettorendement

De lage rente is een van de voornaamste heikele punten. De nettorendementen van een kasbon op een jaar zijn lager dan de rendementen die je nu kan krijgen op een spaarboekje. Daarenboven moet je roerende voorheffingen betalen.

"Een spaarboekje heeft het grote voordeel dat het geld op elk ogenblik beschikbaar is. Bij een termijnrekening of een kasbon gebeurt de vrijgave van het geld pas bij het aflopen van de termijn waarop je hebt ingetekend", zegt Junius.

Een andere beslissing die de vraag naar kasbons parten heeft gespeeld, is de dematerialisatie van effecten in 2008. Daardoor zijn de producten hun anonieme karakter verloren. Ze kunnen niet langer in stilte worden doorgegeven aan het nageslacht. "Spaarders zoeken nu naar alternatieven waaronder spaarrekeningen , tak21-verzekeringen en beleggingsfondsen", merkt de bank.

Toch voordelen

Toch zijn er voordelen verbonden aan een kasbon. Het blijft een veilige beleggingsformule die een vaste intrest biedt gedurende de volledige looptijd. Bij spaarrekeningen kan de intrest ieder moment veranderen.

Beleggers kunnen bovendien zelf de looptijd bepalen en lopen geen wisselkoersrisico. Banken geven ook gratis bewaring van de kasbons op de effectenrekening. "In een gunstiger renteklimaat heeft dit product zeker een plaats in een beleggingsportefeuille", concludeert Junius. (NS)

De kasbon heeft de afgelopen jaren aan populariteit ingeboet. Dat merkt ook BNP Paribas Fortis. Zowel de productie als de inlage is sinds 2008 sterk afgenomen. "De productie is in 2014 met 90 procent gedaald tegenover 2008. De inlage is in die periode met 50 procent gedaald", zegt de bank. Toch blijft BNP Paribas Fortis het product aanbieden. Dat doet ook Belfius, omdat er nog altijd een interesse is. De lage rente is een van de voornaamste heikele punten. De nettorendementen van een kasbon op een jaar zijn lager dan de rendementen die je nu kan krijgen op een spaarboekje. Daarenboven moet je roerende voorheffingen betalen. "Een spaarboekje heeft het grote voordeel dat het geld op elk ogenblik beschikbaar is. Bij een termijnrekening of een kasbon gebeurt de vrijgave van het geld pas bij het aflopen van de termijn waarop je hebt ingetekend", zegt Junius. Een andere beslissing die de vraag naar kasbons parten heeft gespeeld, is de dematerialisatie van effecten in 2008. Daardoor zijn de producten hun anonieme karakter verloren. Ze kunnen niet langer in stilte worden doorgegeven aan het nageslacht. "Spaarders zoeken nu naar alternatieven waaronder spaarrekeningen , tak21-verzekeringen en beleggingsfondsen", merkt de bank.Toch zijn er voordelen verbonden aan een kasbon. Het blijft een veilige beleggingsformule die een vaste intrest biedt gedurende de volledige looptijd. Bij spaarrekeningen kan de intrest ieder moment veranderen. Beleggers kunnen bovendien zelf de looptijd bepalen en lopen geen wisselkoersrisico. Banken geven ook gratis bewaring van de kasbons op de effectenrekening. "In een gunstiger renteklimaat heeft dit product zeker een plaats in een beleggingsportefeuille", concludeert Junius. (NS)