Het bereiken van een last-minute overeenkomst rond de fiscal cliff mag dan al als een politieke overwinning gezien worden, de realiteit is minder rooskleurig.

In de plaats van een grote groeivertraging, geconcentreerd in het eerste kwartaal van 2013 zal de schade op de Amerikaanse economie wellicht iets lichter uitvallen.

Het valt af te wachten hoe's werelds grootste consument zijn koopgedrag zal aanpassen. Vele van de gevolgen zullen ook gespreid worden over een langere periode.

Wat hiermee volgens Verstraete wel duidelijker gemaakt wordt is hoe groot het Amerikaanse schuldenprobleem is en hoe passief de Amerikaanse politiek ermee omgaat.

Waar de eerste poging om zich uit de schulden te groeien lijkt te mislukken moeten ook zij het gaan doen met besparingen en meer belastingen.

Hierdoor zou in 2013 de VS wel eens in een mediastorm terecht kunnen komen gelijkaardig aan die waar Europa in het middelpunt van de negatieve belangstelling stond.

Het bereiken van een last-minute overeenkomst rond de fiscal cliff mag dan al als een politieke overwinning gezien worden, de realiteit is minder rooskleurig. In de plaats van een grote groeivertraging, geconcentreerd in het eerste kwartaal van 2013 zal de schade op de Amerikaanse economie wellicht iets lichter uitvallen. Het valt af te wachten hoe's werelds grootste consument zijn koopgedrag zal aanpassen. Vele van de gevolgen zullen ook gespreid worden over een langere periode. Wat hiermee volgens Verstraete wel duidelijker gemaakt wordt is hoe groot het Amerikaanse schuldenprobleem is en hoe passief de Amerikaanse politiek ermee omgaat. Waar de eerste poging om zich uit de schulden te groeien lijkt te mislukken moeten ook zij het gaan doen met besparingen en meer belastingen. Hierdoor zou in 2013 de VS wel eens in een mediastorm terecht kunnen komen gelijkaardig aan die waar Europa in het middelpunt van de negatieve belangstelling stond.