Jasper Vekeman

‘De interesse voor de bitcoin uit de financiële wereld sluit een zeepbel en een crash niet uit’

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

‘Virtuele munten zijn een bijzonder risicovolle belegging’, waarschuwt Trends-redacteur Jasper Vekeman.

Deze keer is het anders. Dat zinnetje wordt telkens weer ingeroepen om een spectaculaire stijging te verantwoorden. Ook deze keer: de virtuele munt bitcoin is in amper een jaar gestegen van 600 dollar tot een piek van 5000 dollar afgelopen weekend, en dat is volgens de adepten perfect te verklaren. De believers wijzen erop dat bitcoins steeds meer worden gebruikt als betaalmiddel. Bovendien groeit de interesse bij grote beleggers zoals pensioenfondsen. En de blockchaintechnologie achter de virtuele munten staat voor haar grote doorbraak. Het succes van het minder dan tien jaar oude digitale geld staat daarom in de sterren geschreven.

Virtuele munten zijn een bijzonder risicovolle belegging

Voordat u zich verlekkert op een snelle en gegarandeerde winst, toch even dit: de doorbraak van de technologie betekent geenszins dat de bitcoin de dominante virtuele munt blijft. De interesse uit de financiële wereld sluit een zeepbel en een crash niet uit. En het toenemende succes heeft ook de overheden wakker geschud, en die zullen niet zomaar de controle over het geldsysteem opgeven.

China, de belangrijkste markt voor digitale munten, gaf deze week een schot voor de boeg door kapitaaloperaties in cryptocurrencies aan banden te leggen. De bitcoin dook meteen 20 procent onder zijn piek. En aangezien de munt vooral dient om de kapitaalcontroles in het land te omzeilen, volgen er wellicht nog beperkingen.

De sterke schommelingen bewijzen dat virtuele munten bovenal een bijzonder risicovolle belegging zijn. Wie in bitcoins belegt – of beter: speculeert – hoopt dat de waarde nog verder zal toenemen. Dat betekent dat iemand bereid moet zijn meer geld op tafel te leggen. Is het deze keer anders? Ja, tot niemand meer bereid is 5000 dollar neer te tellen voor een stukje kwetsbare computercode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content