De gulle sint is de beleggers niet vergeten

© istock
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De sint is de beleggers niet vergeten. Vooral de aandeelhouders van banken en nutsbedrijven vonden vandaag mooie koersstijgingen in hun schoen.

De sint is de beleggers niet vergeten. Vooral de aandeelhouders van banken en nutsbedrijven vonden vandaag mooie koersstijgingen in hun schoen. Sterke Duitse fabrieksorders bevestigen dat ook de Europese conjunctuur aantrekt. In het derde kwartaal groeide de Europese economie met 0,3 procent, maar in het vierde kwartaal wordt een versnelling van de groei verwacht. De Europese beurzen wonnen gemiddeld 1 procent.

De Bel-20 (+1,82%) blonk uit dankzij koersstijgingen bij de buitenlandse zwaargewichten ING (+4,4%) en Engie (+2,9%). Het Franse nutsbedrijf veert op nadat het gisteren tot een nieuw dieptepunt was weggezakt. De Britse bank HSBC verhoogt het advies van houden naar kopen, omdat het pessimisme over het aandeel overdreven is en omdat de bank ruimte ziet voor de inkoop van eigen aandelen. De Colombiaanse familie Santo Domingo profiteerde van de recente koerszwakte van AB InBev (+0,7%) en kocht voor 60,4 miljoen aandelen van de biergigant via de Luxemburgse holding Bevco. Die familie is een referentieaandeelhouder van AB InBev na de fusie met SAB Miller.

Het vastgoedbedrijf Immobel (-0,26%) koopt voor 20 miljoen euro bouwgronden over van Bostoen. Immobel verstevigt op die manier zijn Waalse portefeuille met bouwgronden.

Het biotechbedrijf Tigenix (+1,43%) trekt naar Nasdaq, een zet die het bedrijf al een jaar geleden had aangekondigd. Tigenix wil 55 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, goed voor een kapitaalinjectie van ongeveer 50 miljoen euro.

In Italië blijven alle ogen gericht op Monte dei Paschi (+1,1%). De noodlijdende bank heeft nog tot het weekend om het reddingsplan tot een goed einde te brengen. De bank zoekt 5 miljard euro vers kapitaal om een doorstart te maken. Daarvan is 1,02 miljard euro gevonden door obligatiehouders die hun achtergestelde leningen hebben omgezet in aandelen. De andere 4 miljard euro moet komen van de bestaande aandeelhouders en nieuwe investeerders. De zoektocht loopt moeizaam, zeker nu de politieke situatie nog onzekerder is geworden na het referendum van zondag. Qatar Investment Authority zou interesse tonen om geld in de bank te pompen.

Als Monte dei Paschi tegen dit weekend de nodige fondsen niet vindt, dan volgt wellicht een reddingsoperatie met overheidsgeld. Bij die operatie moeten volgens de nieuwe spelregels ook achtergestelde obligatiehouders een deel van de verliezen dragen. Dat ligt politiek moeilijk omdat in Italië heel wat van die obligaties werden verkocht aan de kleine spaarder. Er zou aan een compromis gewerkt worden waarbij de kleine spaarder een garantie tot 100.000 euro krijgt op zijn obligaties, of waarbij de Italiaanse overheid de kleine spaarder uitkoopt.

De Duitse elektriciteitsproducenten RWE (+1,6%) en E.ON (+4,89%) stijgen na een gunstige uitspraak van het Duitse Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelt dat de eigendomsrechten van de producenten werden geschonden toen de Duitse regering in 2011, na de kernramp in Fukushima, besliste de Duitse kerncentrales vervroegd te sluiten. In 2010 hadden RWE en E.ON nog investeringen gedaan in hun kerncentrales omdat de regering van plan was extra productiejaren toe te kennen aan beide uitbaters van de kerncentrales. Het Hof oordeelt dat de RWE en E.ON recht hebben op een schadevergoeding, zonder daar een bedrag op te plakken. Ook het Zweedse Vattenfall heeft recht op een schadevergoeding, oordeelt het Hof. Nochtans geniet Vattenfall als Zweeds overheidsbedrijf geen grondwettelijke bescherming tegen acties van de Duitse overheid. RWE en E.ON kunnen nu voor een burgerlijke rechtbank een compensatie eisen. E.ON wil een schadevergoeding van 8 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content