Uit de keuze van de analisten kunnen we een aantal trends halen. Een eerste vaststelling is dat Franse aandelen (18) meer nominaties krijgen dan Belgische (16). Op het derde schavotje staan de Zwitserse aandelen die 10 stemmen binnenhalen. De overige waarden komen uit een bont allegaartje van landen, waarbij we aanstippen dat Nederlandse, Duitse en Amerikaanse aandelen telkens vier vermeldingen krijgen. De BRIC-landen zijn niet zeer hot bij onze analisten, want alleen een Chinees aandeel (Sinopec) haalt de top-5. De analisten zoeken het voorts dicht bij huis want tot de exotische aandelen kunnen we alleen nog het Japanse Nintendo rekenen.

Kijken we naar de sectoren, dan gooien farma, telecom en voeding, die als defensieve sectoren bij uitstek worden beschouwd, hoge noten. Ook aandelen uit de bouwsector (Vinci, Saint-Gobain, Lafarge) hebben hun aanhangers en hetzelfde geldt voor de voedingsector (Nestlé, Danone). De vertegenwoordigers van de energiesector heten Total, Sinopec, Gdf Suez, REC en British Gas. We vermelden ook de aanwezigheid van twee satellietoperatoren (Eutelsat en SES), bij uitstek waarden die een flinke free cashflow genereren. De grondstoffenaandelen die in het afgelopen jaar de raakste klappen opliepen, worden grotendeels gemeden. Alleen bij Umicore en ArcelorMittal zien de analisten het nodige potentieel. Enkele schaarse industriële bedrijven halen de top-5, zoals ABB, Agfa-Gevaert, Bayer, Bekaert en Siemens. De financiële sector wordt grotendeels gemeden. Alleen Fortis, ING, Munich Re en Zurich Financial Services krijgen een vermelding.

Superlijst

Nemen we alle aanbevelingen te samen en stellen we een superlijst op, dan slepen vier aandelen drie stemmen in de wacht: de Zwitserse voedingsgigant Nestlé die de winst nog kon optrekken in 2008, de Zwitserse farmaproducent Roche, de nummer een inzake oncologie, de Vlaamse telecomgroep Telenet en het Franse Vinci dat weliswaar tot de bouwsector, maar waarvan de concessieactiviteiten voor een stabiele inkomstenbron zorgen. Vijf aandelen krijgen twee vermeldingen: het Luikse EVS, actief in de audiovisuele sector dat een afstraffing kreeg na de lagere prognoses voor 2009, de Zwitserse farmaproducent Novartis, de Franse advertentiegroep Publicis, de Franse energiereus Total die ooit het Belgische Petrofina opslokte en het Belgische Umicore dat zich ontdeed van de zeer cyclische activiteiten.

De superlijstOndernemingStemmenNestlé3Roche3Telenet3Vinci3EVS2Novartis2Publicis2Total2Umicore2 43 aandelen kregen 1 stem

De volledige lijst met favorieten voor 2009 vindt u deze week in Cash.

Uit de keuze van de analisten kunnen we een aantal trends halen. Een eerste vaststelling is dat Franse aandelen (18) meer nominaties krijgen dan Belgische (16). Op het derde schavotje staan de Zwitserse aandelen die 10 stemmen binnenhalen. De overige waarden komen uit een bont allegaartje van landen, waarbij we aanstippen dat Nederlandse, Duitse en Amerikaanse aandelen telkens vier vermeldingen krijgen. De BRIC-landen zijn niet zeer hot bij onze analisten, want alleen een Chinees aandeel (Sinopec) haalt de top-5. De analisten zoeken het voorts dicht bij huis want tot de exotische aandelen kunnen we alleen nog het Japanse Nintendo rekenen. Kijken we naar de sectoren, dan gooien farma, telecom en voeding, die als defensieve sectoren bij uitstek worden beschouwd, hoge noten. Ook aandelen uit de bouwsector (Vinci, Saint-Gobain, Lafarge) hebben hun aanhangers en hetzelfde geldt voor de voedingsector (Nestlé, Danone). De vertegenwoordigers van de energiesector heten Total, Sinopec, Gdf Suez, REC en British Gas. We vermelden ook de aanwezigheid van twee satellietoperatoren (Eutelsat en SES), bij uitstek waarden die een flinke free cashflow genereren. De grondstoffenaandelen die in het afgelopen jaar de raakste klappen opliepen, worden grotendeels gemeden. Alleen bij Umicore en ArcelorMittal zien de analisten het nodige potentieel. Enkele schaarse industriële bedrijven halen de top-5, zoals ABB, Agfa-Gevaert, Bayer, Bekaert en Siemens. De financiële sector wordt grotendeels gemeden. Alleen Fortis, ING, Munich Re en Zurich Financial Services krijgen een vermelding.SuperlijstNemen we alle aanbevelingen te samen en stellen we een superlijst op, dan slepen vier aandelen drie stemmen in de wacht: de Zwitserse voedingsgigant Nestlé die de winst nog kon optrekken in 2008, de Zwitserse farmaproducent Roche, de nummer een inzake oncologie, de Vlaamse telecomgroep Telenet en het Franse Vinci dat weliswaar tot de bouwsector, maar waarvan de concessieactiviteiten voor een stabiele inkomstenbron zorgen. Vijf aandelen krijgen twee vermeldingen: het Luikse EVS, actief in de audiovisuele sector dat een afstraffing kreeg na de lagere prognoses voor 2009, de Zwitserse farmaproducent Novartis, de Franse advertentiegroep Publicis, de Franse energiereus Total die ooit het Belgische Petrofina opslokte en het Belgische Umicore dat zich ontdeed van de zeer cyclische activiteiten.De superlijstOndernemingStemmenNestlé3Roche3Telenet3Vinci3EVS2Novartis2Publicis2Total2Umicore2 43 aandelen kregen 1 stem De volledige lijst met favorieten voor 2009 vindt u deze week in Cash.