De sterke euro dreigt namelijk de eurozone zuur op te breken, in de vorm van een terugval in de export in alle deelnemende landen.

De Europese paradox kan in één enkele vraag worden samengevat: moet de euro sterk of zwak zijn?

De kracht van de euro is natuurlijk het gevolg van het herwonnen vertrouwen in de Europese Centrale Bank, die er in geslaagd is om de indicatoren van de crisis af te zwakken.

De spanningen op de obligatiemarkten zijn bijvoorbeeld verdwenen, met als gevolg dat de landen uit de Europese periferie zich weer kunnen financieren.

Maar de keerzijde van de medaille is dat Duitsland in een recessie dreigt te belanden, precies vanwege een te dure euro. Duitsland is echter geen alleenstaand geval, erger is dat ook de perifere landen in moeilijkheden hun export zien achteruitgaan. Dat kan vooral landen als Spanje die in de balans liggen zuur opbreken.

De sterke euro dreigt namelijk de eurozone zuur op te breken, in de vorm van een terugval in de export in alle deelnemende landen. De Europese paradox kan in één enkele vraag worden samengevat: moet de euro sterk of zwak zijn? De kracht van de euro is natuurlijk het gevolg van het herwonnen vertrouwen in de Europese Centrale Bank, die er in geslaagd is om de indicatoren van de crisis af te zwakken. De spanningen op de obligatiemarkten zijn bijvoorbeeld verdwenen, met als gevolg dat de landen uit de Europese periferie zich weer kunnen financieren. Maar de keerzijde van de medaille is dat Duitsland in een recessie dreigt te belanden, precies vanwege een te dure euro. Duitsland is echter geen alleenstaand geval, erger is dat ook de perifere landen in moeilijkheden hun export zien achteruitgaan. Dat kan vooral landen als Spanje die in de balans liggen zuur opbreken.