De ECB slaat, Draghi zalft

MARIO DRAGHIDe inflatie is nog altijd niet voldoende hoog voor de ECB-voorzitter. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese Centrale Bank schroeft haar inkoopprogramma van obligaties in april terug van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand. Maar na de persconferentie van voorzitter Mario Draghi bleek er toch minder te veranderen in de monetaire politiek dan aanvankelijk gedacht.

Om 13u.45 werd in de marktenzalen en persbureaus even met de ogen geknipperd en wenkbrauwen gefronst. Tegen de verwachting in stond in het persbericht van de Europese Centrale Bank dat het maandelijkse bedrag aan obligaties dat wordt opgekocht vanaf april 2017 van 80 naar 60 miljard euro wordt verlaagd. De tapering leek ingezet, terwijl zowat alle strategen en economen er vanuit gingen dat de ECB het opkoopprogramma van 80 miljard euro per maand simpelweg met zes tot negen maanden zou verlengen. Meteen schoten de Europese obligatierentes omhoog, boekte de euro tegenover de dollar en zagen de Europese beurzen hun aanvankelijke winsten wegsmelten.

De markten bedaarden echter nadat ze voorzitter Mario Draghi hadden beluisterd tijdens de persconferentie. De ECB-voorzitter wees er vooreerst dat het opkoopprogramma al minstens tot eind 2017 zal duren en dus met negen maanden is verlengd. Hij weigerde ook de vermindering van 80 naar 60 miljard euro het begin van een ‘tapering’ te noemen. Volgens ‘super Mario’ kan je pas van tapering spreken als er een plan op tafel ligt om het bedrag geleidelijk aan tot nul te herleiden. Daarover is volgens de voorzitter met geen woord gerept tijdens de vergadering. Volgens Draghi zijn de kansen op deflatie weliswaar afgenomen, maar is de ECB nog niet tevreden over de toename in de inflatie. De ECB verwacht nog altijd minder dan 2 procent inflatie in de eurozone eind 2019 (1,7 procent op basis van het ECB-model tegenover 0,6 procent nu). Desnoods zal de ECB het bedrag weer verhogen.

Met de geruststelling dat er aan het soepele monetaire beleid weinig verandert, konden de markten meer leven dan met de naakte cijfers uit het persbericht. De stijging van de obligatierentes halveerde, de euro zag de aanvankelijke winst omslaan in een verlies van 1,3 procent tegenover de dollar en de beurzen gingen verder op hun positief elan van de voorbije dagen met een gemiddelde winst van 1 procent. De minstens 540 miljard euro extra kwantitatieve versoepeling (QE) betekent immers dat er minstens voor 2280 miljard euro obligaties zullen zijn opgekocht eind 2017. Dat is veel meer dan iemand had verwacht bij de start van het QE-programma begin 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content