Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. De enquête wordt online afgenomen.

Nadat de BeleggersBarometer twee keer op rij fors was gezakt, ging hij in juni weer in stijgende lijn. Maar toch staat de barometer nog lang niet op een neutraal peil. De overgrote meerderheid van de beleggers beweert trouwens de Europese actualiteit te volgen.

Euro blijft favoriete munt

De euro blijft de favoriete munt voor een belegging in obligaties, met ruime voorsprong op de Zwitserse frank of de dollar. Maar de beleggers verwachten de komende twaalf maanden hoe dan ook een nieuwe daling van de euro.

In 2012 viel de BeleggersBarometer aan hevige schommelingen ten prooi. In maart stond hij boven het neutrale peil (106), terwijl hij in april en mei tweemaal na elkaar fors was gedaald.

In juni klom de barometer dan weer tot 88 punten, wat zeer dicht in de buurt komt van het gemiddelde voor de eerste zes maanden van 2012.

Nadat het beleggerssentiment in mei tot een dieptepunt van 79 punten was gezakt, lijkt het nu dus aan de beterhand, al zit het nog ver onder het neutrale peil van 100 punten.

De lichte verbetering in juni is niet het rechtstreekse gevolg van de Europese top in juni, want de beleggers werden daarvoor ondervraagd.

Maar het Ierse "JA" tegen het Fiscal Compact en de regeringsvorming na de tweede Griekse verkiezingen kunnen er wel voor iets tussen zitten.

Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo. De enquête wordt online afgenomen. Nadat de BeleggersBarometer twee keer op rij fors was gezakt, ging hij in juni weer in stijgende lijn. Maar toch staat de barometer nog lang niet op een neutraal peil. De overgrote meerderheid van de beleggers beweert trouwens de Europese actualiteit te volgen. Euro blijft favoriete munt De euro blijft de favoriete munt voor een belegging in obligaties, met ruime voorsprong op de Zwitserse frank of de dollar. Maar de beleggers verwachten de komende twaalf maanden hoe dan ook een nieuwe daling van de euro. In 2012 viel de BeleggersBarometer aan hevige schommelingen ten prooi. In maart stond hij boven het neutrale peil (106), terwijl hij in april en mei tweemaal na elkaar fors was gedaald. In juni klom de barometer dan weer tot 88 punten, wat zeer dicht in de buurt komt van het gemiddelde voor de eerste zes maanden van 2012. Nadat het beleggerssentiment in mei tot een dieptepunt van 79 punten was gezakt, lijkt het nu dus aan de beterhand, al zit het nog ver onder het neutrale peil van 100 punten. De lichte verbetering in juni is niet het rechtstreekse gevolg van de Europese top in juni, want de beleggers werden daarvoor ondervraagd. Maar het Ierse "JA" tegen het Fiscal Compact en de regeringsvorming na de tweede Griekse verkiezingen kunnen er wel voor iets tussen zitten.