Vrije Tribune

‘De belegger is de grootste vijand van zijn portefeuille’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Elke belegger weet dat je aandelen goedkoop moet aankopen en duur moet verkopen. Maar keer op keer doen we het tegenovergestelde. “Je bent dus zelf de grootste vijand van je portefeuille”, schrijft Philippe Benijts, financieel adviseur DDEL Portfolio Solution.

Onze emoties en instincten om snel te reageren zijn van onschatbare waarde als we worden aangevallen door een leeuw. Ze zijn helemaal niet behulpzaam als het gaat om het maken van de goede lange termijn beslissingen. De evolutietheorie heeft ons lange termijn denken stiefmoederlijk behandeld. Professor psychologie Daniel Kahneman kreeg in 2002 de Nobelprijs voor economie zonder ooit één les economie te hebben bijgewoond. Hij vond overtuigend bewijs dat de mens ingewikkelde situaties niet rationeel kan analyseren, vooral niet als de toekomstige gevolgen onzeker zijn. De vooroordelen die we ons vormen uit recente ervaringen spelen ons parten.

2015 Investment Company Fact Book: A Review of Trends and Activity in the Investment Company Industry. Washington
2015 Investment Company Fact Book: A Review of Trends and Activity in the Investment Company Industry. Washington© DC: Investment Company Institute

Deze grafiek toont hoeveel Amerikaanse beleggers sinds 2000 hebben geïnvesteerd – en gedesinvesteerd – in aandelenfondsen. Op momenten van euforie stappen beleggers massaal in (periode begin 2000 en 2003-2007) en bij het uitbreken van de paniek verlaten ze als groep het zinkende schip (2002 en eind 2008). Op deze manier vernietigen ze op definitieve manier waarde van hun vermogen want ze missen de daarop volgende stijging.

Herbalanceren van uw portefeuille: uw trouwste vriend

Je portefeuille tijdig herbalanceren is het tegengif voor dit auto-destructief gedrag

Je portefeuille tijdig herbalanceren is het tegengif voor dit auto-destructief gedrag. Eenmaal je een lange termijnplan hebt opgemaakt en een risiconiveau hebt gekozen dat bij uw tijdhorizon en persoonlijkheid past, laat je uw portefeuille ongewijzigd. Slechts 1 à 2-maal per jaar breng je je portefeuille naar je oorspronkelijk gekozen risiconiveau. Dit komt erop neer dat je aandelen zal moeten verkopen na een stijging en aandelen moet aankopen na een daling (als het solden zijn).

Tussen 2 momenten van herbalancering laat je je niet beïnvloeden door euforische en onheilspellende beursberichten van zogenaamde experten, tips van vrienden of collega’s, reclame … die je constant aan het twijfelen brengen. Laat je ook niet van de wijs brengen door de financiële specialisten. De financiële industrie heeft er namelijk baat bij dat je constant handelt.

Het herbalanceren van je portefeuille zal onnatuurlijk aanvoelen. Waarom aandelen kopen als ze niet goed presteren? Het is enorm moeilijk voor mensen om op koers te blijven wanneer de korte termijn resultaten teleurstellen. Nochtans mag het voor beleggers geen verrassing zijn dat markten stijgen en dalen. Beleggers hebben, net als tennisspelers, een coach nodig die als belangrijkste taak heeft om hem de mogelijke evoluties van de markten uit te leggen en de moeilijke beslissing van herbalancering op zich neemt.

Een politicus denkt aan de volgende verkiezing, een staatsman aan de volgende generaties (James Freeman Clarke ). Wees dus een staatsman voor uw portefeuille en maak een plan voor de lange termijn en nog belangrijker “Stick to your plan”!

Philippe Benijts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content