De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Beleggers verwachten van professionele fondsbeheerders dat ze beter doen dan de markt. Deze verwachting wordt ook enthousiast gevoed door de financiële wereld zelf. Maar als jij als belegger naar je beleggingsportefeuille kijkt, dan blijkt vaak dat het behaalde rendement nog lager is dan het voorgespiegelde gemiddelde beleggingsrendement. Waar komt het verschil tussen het rendement van beleggingen en het rendement dat beleggers halen vandaan?

Als ik deze vraag aan een groep beleggers in een grote zaal stel, hoor ik vaak als eerste reactie: het zijn de kosten die ze mij aanrekenen! Vervolgens hoor ik: het is de timing die verkeerd zit! Soms krijg ik ook de reactie: het is ons eigen gedrag... Inderdaad: ons eigen gedrag is over het algemeen rationeel, maar vaak ook emotioneel en impulsief. En niet altijd juist.

Ons gedrag stuurt ons soms onbedoeld een bepaalde kant uit. Als we een beslissing nemen blijkt vaak pas achteraf dat dit niet altijd de juiste beslissing was. Dit is ook zo bij beleggen. Het lijkt wel een soort kortsluiting in onze hersenen. Welkom in de wereld van behavioral finance, de studie van het irrationele gedrag van beleggers!

Een voorbeeld dat je zeker zal herkennen is aandelen blijven kopen wanneer de aandelenkoersen al sterk zijn gestegen. Want dan koopt iedereen. Het marktsentiment is positief. En natuurlijk ook verkopen wanneer iedereen al verkocht heeft...

Maar er is goed nieuws: als we dit probleem herkennen en onderkennen en vervolgens bereid zijn om de volgende keer eerst twee keer na te denken, dan hebben we alvast een grote stap in de goede richting gezet. Let op, dit is geen 100 procent garantie dat we de volgende keer niet weer in eenzelfde valkuil stappen. Want je weet: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst! (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Beleggers verwachten van professionele fondsbeheerders dat ze beter doen dan de markt. Deze verwachting wordt ook enthousiast gevoed door de financiële wereld zelf. Maar als jij als belegger naar je beleggingsportefeuille kijkt, dan blijkt vaak dat het behaalde rendement nog lager is dan het voorgespiegelde gemiddelde beleggingsrendement. Waar komt het verschil tussen het rendement van beleggingen en het rendement dat beleggers halen vandaan?Als ik deze vraag aan een groep beleggers in een grote zaal stel, hoor ik vaak als eerste reactie: het zijn de kosten die ze mij aanrekenen! Vervolgens hoor ik: het is de timing die verkeerd zit! Soms krijg ik ook de reactie: het is ons eigen gedrag... Inderdaad: ons eigen gedrag is over het algemeen rationeel, maar vaak ook emotioneel en impulsief. En niet altijd juist.Ons gedrag stuurt ons soms onbedoeld een bepaalde kant uit. Als we een beslissing nemen blijkt vaak pas achteraf dat dit niet altijd de juiste beslissing was. Dit is ook zo bij beleggen. Het lijkt wel een soort kortsluiting in onze hersenen. Welkom in de wereld van behavioral finance, de studie van het irrationele gedrag van beleggers!Een voorbeeld dat je zeker zal herkennen is aandelen blijven kopen wanneer de aandelenkoersen al sterk zijn gestegen. Want dan koopt iedereen. Het marktsentiment is positief. En natuurlijk ook verkopen wanneer iedereen al verkocht heeft...Maar er is goed nieuws: als we dit probleem herkennen en onderkennen en vervolgens bereid zijn om de volgende keer eerst twee keer na te denken, dan hebben we alvast een grote stap in de goede richting gezet. Let op, dit is geen 100 procent garantie dat we de volgende keer niet weer in eenzelfde valkuil stappen. Want je weet: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst! (RvB)