Eén voorspelling is niet uitgekomen: 'toenemend protectionisme'. De Amerikaanse presidentskandidaat Romney beloofde dan wel om op de eerste dag van zijn presidentschap China officieel te bestempelen als muntmanipulator, maar hij raakte uiteindelijk niet in het Witte Huis.

Hoe dan ook was er het voorbije jaar volgens Bart van Craeynest van Petercam ondanks het moeilijke economische klimaat globaal geen duidelijke beweging naar meer protectionisme te zien, één van de lichtpunten in de huidige crisis.

Twee voorspellingen kwamen maar half uit. Petercam had voorspeld dat een recessie in België de begrotingsdoelstelling onhaalbaar zou maken.

De Belgische economie kon dan wel nipt twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei (de officiële definitie van recessie) ontlopen, maar sluit het jaar wel af met een economische activiteit die onder het niveau van eind 2011 ligt en met een duidelijke krimp in de werkgelegenheid.

Die situatie komt wel degelijk overeen met een recessieklimaat. Niettemin bleek de begrotingsdoelstelling vrij vlot haalbaar.

Daarnaast had Petercam gerekend op 'fors lagere inflatie'. De inflatie koelde zowat overal wel duidelijk af, maar dook enkel in de VS onder 2%, niet in Europa.

De negen andere voorspellingen werden wel werkelijkheid. In de VS en de groeilanden vertraagde de economische groei, maar werd een nieuwe recessie vermeden.

Dat laatste was niet het geval in de eurozone: 'recessie in Europa' werd bevestigd. Daarnaast bleef de eurocrisis aanhouden, en haalde de ECB zoals verwacht alles uit de kast om de euro overeind te houden.

Ook op de financiële markten werden de verwachtingen van Petercam bevestigd: het jaar is nog niet voorbij, maar over de eerste elf maanden van het jaar lijken volatiele aandelenmarkten toch goed op weg om het jaar positief af te sluiten.

De meer politiek?getinte voorspellingen kwamen uit in de VS waar Obama het inderdaad haalde van Romney, maar nog altijd

geconfronteerd wordt met een Republikeins Huis van afgevaardigden, in Europa met toenemend straatprotest in Griekenland, Portugal en Spanje, en in het Midden?Oosten waar de dramatische situatie in Syrië de verwachting van nieuwe conflicten in de regio bevestigde.

Een andere voorspelling die Petercam liever niet had zien uitkomen, die over extreme weersfenomenen, speelde zowat het hele jaar door met onder andere extreme droogte in Rusland en de VS doorheen de lente en de zomer en werd finaal bevestigd met superstorm Sandy.

Op een lichtere noot ten slotte slaagde de Spaanse voetbalploeg er zoals voorspeld in om met haar winst in het Europese kampioenschap de economische ellende even te doen vergeten.

Alles samen volgens Bart van Craeynest van Petercam een fraaie score van 10 op 12. Benieuwd wat 2013 brengt, zo luidt zijn conclusie.

Eén voorspelling is niet uitgekomen: 'toenemend protectionisme'. De Amerikaanse presidentskandidaat Romney beloofde dan wel om op de eerste dag van zijn presidentschap China officieel te bestempelen als muntmanipulator, maar hij raakte uiteindelijk niet in het Witte Huis. Hoe dan ook was er het voorbije jaar volgens Bart van Craeynest van Petercam ondanks het moeilijke economische klimaat globaal geen duidelijke beweging naar meer protectionisme te zien, één van de lichtpunten in de huidige crisis. Twee voorspellingen kwamen maar half uit. Petercam had voorspeld dat een recessie in België de begrotingsdoelstelling onhaalbaar zou maken. De Belgische economie kon dan wel nipt twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei (de officiële definitie van recessie) ontlopen, maar sluit het jaar wel af met een economische activiteit die onder het niveau van eind 2011 ligt en met een duidelijke krimp in de werkgelegenheid. Die situatie komt wel degelijk overeen met een recessieklimaat. Niettemin bleek de begrotingsdoelstelling vrij vlot haalbaar. Daarnaast had Petercam gerekend op 'fors lagere inflatie'. De inflatie koelde zowat overal wel duidelijk af, maar dook enkel in de VS onder 2%, niet in Europa. De negen andere voorspellingen werden wel werkelijkheid. In de VS en de groeilanden vertraagde de economische groei, maar werd een nieuwe recessie vermeden. Dat laatste was niet het geval in de eurozone: 'recessie in Europa' werd bevestigd. Daarnaast bleef de eurocrisis aanhouden, en haalde de ECB zoals verwacht alles uit de kast om de euro overeind te houden. Ook op de financiële markten werden de verwachtingen van Petercam bevestigd: het jaar is nog niet voorbij, maar over de eerste elf maanden van het jaar lijken volatiele aandelenmarkten toch goed op weg om het jaar positief af te sluiten. De meer politiek?getinte voorspellingen kwamen uit in de VS waar Obama het inderdaad haalde van Romney, maar nog altijd geconfronteerd wordt met een Republikeins Huis van afgevaardigden, in Europa met toenemend straatprotest in Griekenland, Portugal en Spanje, en in het Midden?Oosten waar de dramatische situatie in Syrië de verwachting van nieuwe conflicten in de regio bevestigde. Een andere voorspelling die Petercam liever niet had zien uitkomen, die over extreme weersfenomenen, speelde zowat het hele jaar door met onder andere extreme droogte in Rusland en de VS doorheen de lente en de zomer en werd finaal bevestigd met superstorm Sandy. Op een lichtere noot ten slotte slaagde de Spaanse voetbalploeg er zoals voorspeld in om met haar winst in het Europese kampioenschap de economische ellende even te doen vergeten. Alles samen volgens Bart van Craeynest van Petercam een fraaie score van 10 op 12. Benieuwd wat 2013 brengt, zo luidt zijn conclusie.