Alhoewel de kans klein is dat deze extreme prognoses daadwerkelijk uitkomen, zijn ze strategisch afgeleid door de analisten van Saxo Bank op basis van een reeks onwaarschijnlijke - doch geloofwaardige - gebeurtenissen in de politiek en de markt.

De voorspellingen voor volgend jaar gaan van de invoering van een vermogensbelasting in de EU en de kwijtschelding door de Bank of Japan van alle staatsschulden, tot een zware kater voor de 'Fat Five' van de technologiesector en een scherp dalende prijs voor ruwe olie (Brent) nu de markt met olie overspoeld raakt.

Een andere buitensporige stelling is dat de deflatie plots onheilspellend opduikt in de VS, na een nieuw politiek moeras in het Amerikaanse Congres in januari, terwijl Duitsland onttroond wordt als de best presterende economie in de Eurozone en in een recessie belandt.

De voorspellingen voor Brazilië, Indië, Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije zijn ook niet mals, mocht de afzwakking van de QE in de VS leiden tot hogere marginale kosten voor kapitaal door stijgende interestvoeten.

Hierdoor komen landen met een budgettekort in de problemen en devalueert hun munt. Ondertussen zou Europa opnieuw voor een politieke en economische opschudding komen te staan wanneer groeperingen die tegen de EU gekant zijn een meerderheid halen in het Europese Parlement.

Commentaar van Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank

"Onze voorspellingen zijn niet pessimistisch bedoeld, maar gaan over belangrijke gebeurtenissen die zouden kunnen leiden tot veranderingen die hopelijk beterschap brengen. De geschiedenis leert ons immers dat alle veranderingen, goed of slecht, er kwamen na crisismomenten, toen de oude manier van doen simpelweg niet meer werkte. Zoals de dingen er nu voorstaan, blijven de wereldwijde rijkdom en de inkomsten ongelijk verdeeld wat aantoont dat dit onhoudbare, scheefgetrokken evenwicht zou kunnen leiden tot veranderingen. 2014 zou het jaar moeten zijn waarin een mandaat voor verandering niet enkel noodzakelijk is, maar ook effectief doorgevoerd wordt."

En verder: "We benadrukken dat deze buitensporige voorspellingen niet de officiële opinie is van Saxo Bank voor 2014, maar eerder een oefening om op grote risico's te anticiperen met het oog op kapitaalbehoud. De bedoeling is dan ook om beleggers aan te zetten zich voor te bereiden op eventuele negatieve gebeurtenissen vooraleer ze starten met traden en investeren."

Alhoewel de kans klein is dat deze extreme prognoses daadwerkelijk uitkomen, zijn ze strategisch afgeleid door de analisten van Saxo Bank op basis van een reeks onwaarschijnlijke - doch geloofwaardige - gebeurtenissen in de politiek en de markt. De voorspellingen voor volgend jaar gaan van de invoering van een vermogensbelasting in de EU en de kwijtschelding door de Bank of Japan van alle staatsschulden, tot een zware kater voor de 'Fat Five' van de technologiesector en een scherp dalende prijs voor ruwe olie (Brent) nu de markt met olie overspoeld raakt. Een andere buitensporige stelling is dat de deflatie plots onheilspellend opduikt in de VS, na een nieuw politiek moeras in het Amerikaanse Congres in januari, terwijl Duitsland onttroond wordt als de best presterende economie in de Eurozone en in een recessie belandt. De voorspellingen voor Brazilië, Indië, Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije zijn ook niet mals, mocht de afzwakking van de QE in de VS leiden tot hogere marginale kosten voor kapitaal door stijgende interestvoeten. Hierdoor komen landen met een budgettekort in de problemen en devalueert hun munt. Ondertussen zou Europa opnieuw voor een politieke en economische opschudding komen te staan wanneer groeperingen die tegen de EU gekant zijn een meerderheid halen in het Europese Parlement. Commentaar van Steen Jakobsen, Chief Economist bij Saxo Bank "Onze voorspellingen zijn niet pessimistisch bedoeld, maar gaan over belangrijke gebeurtenissen die zouden kunnen leiden tot veranderingen die hopelijk beterschap brengen. De geschiedenis leert ons immers dat alle veranderingen, goed of slecht, er kwamen na crisismomenten, toen de oude manier van doen simpelweg niet meer werkte. Zoals de dingen er nu voorstaan, blijven de wereldwijde rijkdom en de inkomsten ongelijk verdeeld wat aantoont dat dit onhoudbare, scheefgetrokken evenwicht zou kunnen leiden tot veranderingen. 2014 zou het jaar moeten zijn waarin een mandaat voor verandering niet enkel noodzakelijk is, maar ook effectief doorgevoerd wordt." En verder: "We benadrukken dat deze buitensporige voorspellingen niet de officiële opinie is van Saxo Bank voor 2014, maar eerder een oefening om op grote risico's te anticiperen met het oog op kapitaalbehoud. De bedoeling is dan ook om beleggers aan te zetten zich voor te bereiden op eventuele negatieve gebeurtenissen vooraleer ze starten met traden en investeren."