De daling van de koperprijs kan een kettingreactie op de gang brengen, want in het Chinees systeem van schaduwbankieren werden grondstoffen als koper en ijzererts gebruikt als onderpand van kredieten. Wanneer de koperprijs helemaal door de vloer zakt, dreigen die waarborgen in gevaar te komen.

De kredietverstrekkers kunnen de toegestane leningen opvragen, met als gevolg dat er een sneeuwbal op gang wordt gebracht die maar moeilijk gestopt kan worden. Op die manier kan er een vorm van besmetting ontstaan die uiteindelijk wel eens heel ver zou kunnen leiden.

De daling van de koperprijs kan een kettingreactie op de gang brengen, want in het Chinees systeem van schaduwbankieren werden grondstoffen als koper en ijzererts gebruikt als onderpand van kredieten. Wanneer de koperprijs helemaal door de vloer zakt, dreigen die waarborgen in gevaar te komen. De kredietverstrekkers kunnen de toegestane leningen opvragen, met als gevolg dat er een sneeuwbal op gang wordt gebracht die maar moeilijk gestopt kan worden. Op die manier kan er een vorm van besmetting ontstaan die uiteindelijk wel eens heel ver zou kunnen leiden.