Een uiteenvallen van een monetaire unie gaat altijd vooraf van een kapitaalvlucht van de zwakkere naar de sterkere landen uit de unie, zoals we in het geval van Cyprus al hebben gezien. Bovendien wordt de situatie volgens Cluse door de overheid altijd misbruikt om geld van de spaarders aan te slaan.

In het vroegste stadium van de breakup worden kapitaalcontroles ingevoerd, waarbij vaak buitenlandse bankklanten geviseerd worden.

Het uiteenvallen van een monetaire unie wordt tenslotte ook vaak geassocieerd door onrust bij de bevolking en door een autoritaire regering, aldus nog Cluse.

Een uiteenvallen van een monetaire unie gaat altijd vooraf van een kapitaalvlucht van de zwakkere naar de sterkere landen uit de unie, zoals we in het geval van Cyprus al hebben gezien. Bovendien wordt de situatie volgens Cluse door de overheid altijd misbruikt om geld van de spaarders aan te slaan. In het vroegste stadium van de breakup worden kapitaalcontroles ingevoerd, waarbij vaak buitenlandse bankklanten geviseerd worden. Het uiteenvallen van een monetaire unie wordt tenslotte ook vaak geassocieerd door onrust bij de bevolking en door een autoritaire regering, aldus nog Cluse.