De Cyprus-affaire doet bovendien de lont aan een dynamietstaaf aan twee kanten branden. De eerste ligt voor de hand: de maatregel kan sociale onrust veroorzaken, politieke chaos enzovoort. De tweede hand is iets minder voor de hand liggend en daarom ook complexer.

De problemen met Cyprus herinneren er ons op een pijnlijke manier aan dat Europa te veel objectieven nastreeft en over te weinig middelen beschikt om die doelstellingen te bereiken. Uiteindelijk wordt duidelijk dat het Europees project gefaald heeft en dat zullen we geweten hebben.

De Cyprus-affaire doet bovendien de lont aan een dynamietstaaf aan twee kanten branden. De eerste ligt voor de hand: de maatregel kan sociale onrust veroorzaken, politieke chaos enzovoort. De tweede hand is iets minder voor de hand liggend en daarom ook complexer. De problemen met Cyprus herinneren er ons op een pijnlijke manier aan dat Europa te veel objectieven nastreeft en over te weinig middelen beschikt om die doelstellingen te bereiken. Uiteindelijk wordt duidelijk dat het Europees project gefaald heeft en dat zullen we geweten hebben.