Een lening van € 17 miljard door de eurozone zou de staatsschuld bijvoorbeeld met 100%-punt verhogen tot circa 185% van het Bruto Binnenlands Product.

Vandaar dat de eurogroep eiste dat een kleine € 6 miljard van Cyprus zelf dient te komen (in het eerste voorstel via een belasting op deposito's.

Er circuleerden vorige week allerlei plannen. Voor morgen moest dit resulteren in een voorstel dat door de eurogroep en de Europese Centrale Bank (ECB) moet worden goedgekeurd, omdat de laatste anders de financieringslijnen naar de Cypriotische banken doorsnijdt.

Deze zouden dan zelf op zoek moeten naar eigen financiering, wat vermoedelijk in een andere valuta zou gebeuren en in feite zou leiden tot een uitstappen van Cyprus uit de eurozone.

De dreiging van dit laatste was de belangrijkste reden voor relatief omvangrijke koersdalingen op de internationale aandelenmarkten, afgelopen donderdag.

Inmiddels is er een akkoord over Cyprus, vraag is nu hoe de financiële markten zullen reageren. Het eiland krijgt onder voorwaarden een lening van 10 miljard euro, maar moet daar een zware prijs voor betalen.

In Europa werd het sentiment verder aangetast door sterk tegenvallende indices van inkoopmanagers, die duiden op een voortgaande krimp van de Europese economie in het eerste kwartaal. Positieve indicatoren over bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkt konden de stemming niet verbeteren.

Een lening van € 17 miljard door de eurozone zou de staatsschuld bijvoorbeeld met 100%-punt verhogen tot circa 185% van het Bruto Binnenlands Product. Vandaar dat de eurogroep eiste dat een kleine € 6 miljard van Cyprus zelf dient te komen (in het eerste voorstel via een belasting op deposito's. Er circuleerden vorige week allerlei plannen. Voor morgen moest dit resulteren in een voorstel dat door de eurogroep en de Europese Centrale Bank (ECB) moet worden goedgekeurd, omdat de laatste anders de financieringslijnen naar de Cypriotische banken doorsnijdt. Deze zouden dan zelf op zoek moeten naar eigen financiering, wat vermoedelijk in een andere valuta zou gebeuren en in feite zou leiden tot een uitstappen van Cyprus uit de eurozone. De dreiging van dit laatste was de belangrijkste reden voor relatief omvangrijke koersdalingen op de internationale aandelenmarkten, afgelopen donderdag. Inmiddels is er een akkoord over Cyprus, vraag is nu hoe de financiële markten zullen reageren. Het eiland krijgt onder voorwaarden een lening van 10 miljard euro, maar moet daar een zware prijs voor betalen. In Europa werd het sentiment verder aangetast door sterk tegenvallende indices van inkoopmanagers, die duiden op een voortgaande krimp van de Europese economie in het eerste kwartaal. Positieve indicatoren over bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkt konden de stemming niet verbeteren.