Vanzelfsprekend mag dan ook van de Europese belastingbetaler niet zomaar worden gevraagd om op te draaien voor een dergelijke, scheefgegroeide situatie.

De vraag is echter of het reddingplan van Cyprus zich binnen de contouren van het aanvaardbare situeert.

Aanvaardbaar voor de lokale bevolking maar tegelijk ook tolereerbaar voor de Eurozone lidstaten die het gelag voor een belangrijk deel moeten betalen.

De opgelegde maatregelen zijn bijzonder hard en bieden slechts een tijdelijk soelaas maar zijn grotendeels verantwoord, gegeven de zeer specifieke situatie. Dit werd dan ook herhaaldelijk benadrukt door Europese top.

De omstandigheden laten volgens professor Stefan Duchateau alleszins weinig andere keuze voor de lokale bevolking dan het plan te aanvaarden maar toch moet precies in deze omstandigheden worden gezocht naar de juiste communicatie en zingeving voor de genomen maatregelen.

Vanzelfsprekend mag dan ook van de Europese belastingbetaler niet zomaar worden gevraagd om op te draaien voor een dergelijke, scheefgegroeide situatie. De vraag is echter of het reddingplan van Cyprus zich binnen de contouren van het aanvaardbare situeert. Aanvaardbaar voor de lokale bevolking maar tegelijk ook tolereerbaar voor de Eurozone lidstaten die het gelag voor een belangrijk deel moeten betalen. De opgelegde maatregelen zijn bijzonder hard en bieden slechts een tijdelijk soelaas maar zijn grotendeels verantwoord, gegeven de zeer specifieke situatie. Dit werd dan ook herhaaldelijk benadrukt door Europese top. De omstandigheden laten volgens professor Stefan Duchateau alleszins weinig andere keuze voor de lokale bevolking dan het plan te aanvaarden maar toch moet precies in deze omstandigheden worden gezocht naar de juiste communicatie en zingeving voor de genomen maatregelen.