Definitief nieuwe Griekse verkiezingen

De pogingen om alsnog een regering te formeren in Griekenland zijn gisteren definitief gestrand. Nieuwe verkiezingen zullen nu op 17 juni plaatsvinden.

Tot die tijd zal door zes partijen een zakenkabinet worden geformeerd. Ondanks de dreigende taal van Griekenland dat er geen geld zou zijn om beleggers die hun internationale Griekse obligaties niet hebben omgewisseld te betalen, is het land gisteren toch tot betaling overgegaan.

De beslissing om de Eur 435 mln toch uit te keren is naar verluidt pas op het allerlaatste moment genomen. Hiermee is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog meer directe onrust vermeden, maar heeft het wel de woede van beleggers op de hals gehaald die wel hebben omgewisseld.

Een ander punt van zorg is de dreiging van een bankrun in aanloop naar de verkiezingen. Mocht Griekenland de euro verlaten dan zullen bestaande euro's omgewisseld worden in een nieuwe valuta die gelijk sterk in waarde zal dalen. De directeur van de centrale bank heeft de Griekse president gewaarschuwd dat in de afgelopen dagen Eur 700 mln is opgenomen.

Het opnemen en verplaatsen van spaartegoeden uit Griekenland is al lange tijd gaande, maar een versnelling zou slecht nieuws zijn voor de Griekse banken. De weglekkende spaartegoeden bij banken zullen via liquiditeitsverstrekking door de centrale bank worden opgevuld.

Definitief nieuwe Griekse verkiezingen De pogingen om alsnog een regering te formeren in Griekenland zijn gisteren definitief gestrand. Nieuwe verkiezingen zullen nu op 17 juni plaatsvinden. Tot die tijd zal door zes partijen een zakenkabinet worden geformeerd. Ondanks de dreigende taal van Griekenland dat er geen geld zou zijn om beleggers die hun internationale Griekse obligaties niet hebben omgewisseld te betalen, is het land gisteren toch tot betaling overgegaan. De beslissing om de Eur 435 mln toch uit te keren is naar verluidt pas op het allerlaatste moment genomen. Hiermee is volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog meer directe onrust vermeden, maar heeft het wel de woede van beleggers op de hals gehaald die wel hebben omgewisseld. Een ander punt van zorg is de dreiging van een bankrun in aanloop naar de verkiezingen. Mocht Griekenland de euro verlaten dan zullen bestaande euro's omgewisseld worden in een nieuwe valuta die gelijk sterk in waarde zal dalen. De directeur van de centrale bank heeft de Griekse president gewaarschuwd dat in de afgelopen dagen Eur 700 mln is opgenomen. Het opnemen en verplaatsen van spaartegoeden uit Griekenland is al lange tijd gaande, maar een versnelling zou slecht nieuws zijn voor de Griekse banken. De weglekkende spaartegoeden bij banken zullen via liquiditeitsverstrekking door de centrale bank worden opgevuld.