Begin 2008 bedroeg het totaal van de financiële activa van de
Belgische particulieren zowat 900 miljard euro. Eind 2008 was dat gedaald tot 750 miljard euro, of een verlies van bijna 20 procent, aldus Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank. De minderwaarden werden vooral geleden op de beleggingen in aandelen en deelbewijzen van ICB's (instellingen voor collectieve beleggingen, zoals obligatie- en aandelenfondsen, nvdr), zo luidt het.

"Vele gezinnen zijn minstens tijdelijk armer geworden", stelde Quaden. Tijdelijk, omdat het gaat om een virtueel verlies dat gelinkt is aan de daling van de beurskoersen. Enkel wie zijn beleggingen verkocht, voelde het verlies effectief.

De schattingen weerspiegelen de razendsnelle economische achteruitgang aan het einde van 2008, met een economische inkrimping van 1,3 procent in het slotkwartaal. Net voor dat kwartaal, eind september, schatte de Nationale Bank de daling van het financiële vermogen nog op "slechts" 80 miljard euro.

Begin 2008 bedroeg het totaal van de financiële activa van de Belgische particulieren zowat 900 miljard euro. Eind 2008 was dat gedaald tot 750 miljard euro, of een verlies van bijna 20 procent, aldus Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank. De minderwaarden werden vooral geleden op de beleggingen in aandelen en deelbewijzen van ICB's (instellingen voor collectieve beleggingen, zoals obligatie- en aandelenfondsen, nvdr), zo luidt het. "Vele gezinnen zijn minstens tijdelijk armer geworden", stelde Quaden. Tijdelijk, omdat het gaat om een virtueel verlies dat gelinkt is aan de daling van de beurskoersen. Enkel wie zijn beleggingen verkocht, voelde het verlies effectief.De schattingen weerspiegelen de razendsnelle economische achteruitgang aan het einde van 2008, met een economische inkrimping van 1,3 procent in het slotkwartaal. Net voor dat kwartaal, eind september, schatte de Nationale Bank de daling van het financiële vermogen nog op "slechts" 80 miljard euro.