Griekenland is er weliswaar in geslaagd om voor een bedrag van 5 miljard euro aan staatobligaties met een looptijd te plaatsen, maar het land moet in april en mei nogmaals 20 miljard euro aan schulden herfinancieren.

Bovendien lijkt de bevolking in Griekenland niet geneigd om de aangekondigde besparingsmaatregelen zo maar goedschiks te aanvaarden. Het protest in de straten van Athene is nog lang niet uitgesloten.

Reinhart is van mening dat de situatie in Griekenland niet kan worden vergeleken met die in de Verenigde Staten. Zoals Griekenland is ook het deficiet op de Amerikaanse begroting fors opgelopen.

Toch is er geen onmiddellijke dreiging. Griekenland kampt al jaren met een crisis, terwijl de Verenigde Staten geen geschiedenis heeft van het niet kunnen terugbetalen van de schulden.

Maar toch waarschuwt Reinhart dat het voorbarig zou zijn om te optimistisch te denken over de Amerikaanse economie. De regering staat er voor moeilijke keuzes, het zou bijvoorbeeld dom zijn om de rente te snel te verhogen.

Anderzijds is het wel zo dat de dollar een stevige munt blijft, zoals vorig jaar tijdens de crisis is gebleken. Reinhart waarschuwt echter dat één tegenvallende veiling van Amerikaanse staatspapier het beeld kan wijzigen.

Griekenland is er weliswaar in geslaagd om voor een bedrag van 5 miljard euro aan staatobligaties met een looptijd te plaatsen, maar het land moet in april en mei nogmaals 20 miljard euro aan schulden herfinancieren. Bovendien lijkt de bevolking in Griekenland niet geneigd om de aangekondigde besparingsmaatregelen zo maar goedschiks te aanvaarden. Het protest in de straten van Athene is nog lang niet uitgesloten. Reinhart is van mening dat de situatie in Griekenland niet kan worden vergeleken met die in de Verenigde Staten. Zoals Griekenland is ook het deficiet op de Amerikaanse begroting fors opgelopen. Toch is er geen onmiddellijke dreiging. Griekenland kampt al jaren met een crisis, terwijl de Verenigde Staten geen geschiedenis heeft van het niet kunnen terugbetalen van de schulden. Maar toch waarschuwt Reinhart dat het voorbarig zou zijn om te optimistisch te denken over de Amerikaanse economie. De regering staat er voor moeilijke keuzes, het zou bijvoorbeeld dom zijn om de rente te snel te verhogen. Anderzijds is het wel zo dat de dollar een stevige munt blijft, zoals vorig jaar tijdens de crisis is gebleken. Reinhart waarschuwt echter dat één tegenvallende veiling van Amerikaanse staatspapier het beeld kan wijzigen.