Bovendien is duidelijk dat de stress rond de euro - die nu in 16 landen wordt gebruikt - nog niet achter de rug is. De euro bereikte in de laatste week van november een piek voor de afgelopen 16 maanden een piek op 1,5144 dollar, maar viel gisteren terug tot 1,4504 dollar. Vanmorgen herstelde de dollar weer lichtjes.

Griekenland en Europa kampen met oplopende begrotingstekorten, waardoor strenge besparingsmaatregelen noodzakelijk zijn. Oostenrijk zag zich anderzijds genoodzaakt om de noodlijdende Hypo Alpe Adria over te nemen.

Buiten Griekenland en Ierland zijn er ook spanningen op de obligatiemarkten van Spaanse en Portugal. Links en rechts wordt opnieuw gesproken over een uiteenvallen van de eurozone.

Kit Juckes, hoofdeconoom van ECU Group, is van mening dat het niet zo'n vaart hoeft te lopen. Bovendien hoeven ook de problemen met de Oostenrijkse banken niet overroepen te worden.

Juckes is van mening dat de problemen met Oost-Europa niet dadelijk een probleem vormen voor de Oostenrijkse overheidsfinanciën, maar ze kunnen wel de zorgen over kredietverliezen in Oost-Europa bij andere Europese banken doen toenemen.

Bovendien is duidelijk dat de stress rond de euro - die nu in 16 landen wordt gebruikt - nog niet achter de rug is. De euro bereikte in de laatste week van november een piek voor de afgelopen 16 maanden een piek op 1,5144 dollar, maar viel gisteren terug tot 1,4504 dollar. Vanmorgen herstelde de dollar weer lichtjes. Griekenland en Europa kampen met oplopende begrotingstekorten, waardoor strenge besparingsmaatregelen noodzakelijk zijn. Oostenrijk zag zich anderzijds genoodzaakt om de noodlijdende Hypo Alpe Adria over te nemen. Buiten Griekenland en Ierland zijn er ook spanningen op de obligatiemarkten van Spaanse en Portugal. Links en rechts wordt opnieuw gesproken over een uiteenvallen van de eurozone. Kit Juckes, hoofdeconoom van ECU Group, is van mening dat het niet zo'n vaart hoeft te lopen. Bovendien hoeven ook de problemen met de Oostenrijkse banken niet overroepen te worden. Juckes is van mening dat de problemen met Oost-Europa niet dadelijk een probleem vormen voor de Oostenrijkse overheidsfinanciën, maar ze kunnen wel de zorgen over kredietverliezen in Oost-Europa bij andere Europese banken doen toenemen.