De twee LTRO-interventies in de eurozone droegen de afgelopen maanden bij aan versterking van de liquiditeitsposities en verhoging van aandelenkoersen.

Onderliggende problemen zijn niet aangepakt

Niettemin zijn de onderliggende problemen van een te lage groei en te hoge schulden hiermee nog niet aangepakt. De crisis in de eurozone blijft dan ook de belangrijkste bepalende factor voor de vooruitzichten van de wereldeconomie.

Groei van de wereldeconomie met 1 tot 2% verwacht

Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van het meest recente Cyclical Forum, het overleg dat de beleggingsexperts van PIMCO elk kwartaal houden om de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden te bespreken.

De toonaangevende vermogensbeheerder verwacht in de komende twaalf maanden een groei van de wereldeconomie met 1% tot 2%. De economie van de eurozone zal in die periode naar verwachting krimpen met 0,5% tot 1,5%, mede aangewakkerd door pro-cyclische overheidsbezuinigingen.

Positieve signalen in Verenigde Staten, emerging markets minder krachtige motor achter mondiale groei

In de Verenigde Staten zijn positieve signalen te bespeuren, onder andere doordat de woningbouwsector naar verwachting voor het eerst sinds vijf jaar weer zal bijdragen aan de economische groei.

De grote opkomende landen zullen in 2012 en 2013 een minder krachtige motor achter mondiale groei zijn.

Deze economieën kampen volgens PIMCO met een teveel aan binnenlandse investeringen, groeiende inkomensongelijkheid en inflatierisico. Met name China, Brazilië en India zullen minder sterk groeien.

De twee LTRO-interventies in de eurozone droegen de afgelopen maanden bij aan versterking van de liquiditeitsposities en verhoging van aandelenkoersen. Onderliggende problemen zijn niet aangepakt Niettemin zijn de onderliggende problemen van een te lage groei en te hoge schulden hiermee nog niet aangepakt. De crisis in de eurozone blijft dan ook de belangrijkste bepalende factor voor de vooruitzichten van de wereldeconomie.Groei van de wereldeconomie met 1 tot 2% verwacht Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van het meest recente Cyclical Forum, het overleg dat de beleggingsexperts van PIMCO elk kwartaal houden om de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden te bespreken. De toonaangevende vermogensbeheerder verwacht in de komende twaalf maanden een groei van de wereldeconomie met 1% tot 2%. De economie van de eurozone zal in die periode naar verwachting krimpen met 0,5% tot 1,5%, mede aangewakkerd door pro-cyclische overheidsbezuinigingen. Positieve signalen in Verenigde Staten, emerging markets minder krachtige motor achter mondiale groei In de Verenigde Staten zijn positieve signalen te bespeuren, onder andere doordat de woningbouwsector naar verwachting voor het eerst sinds vijf jaar weer zal bijdragen aan de economische groei. De grote opkomende landen zullen in 2012 en 2013 een minder krachtige motor achter mondiale groei zijn. Deze economieën kampen volgens PIMCO met een teveel aan binnenlandse investeringen, groeiende inkomensongelijkheid en inflatierisico. Met name China, Brazilië en India zullen minder sterk groeien.