Elke stijging van de koers van de euro met 10% reduceert de groei van het BBP in de eurozone met 0,80%. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat 11% van de Europese bedrijfswinsten uit het buitenland afkomstig zijn.

Het zijn die winsten die als gevolg van de sterke euro onder druk zijn komen te staan. Andrew Garthwaite, analist bij Credit Suisse, houdt bovendien rekening met deflatoire druk in de landen aan de perferie van de eurozone.

Maar vooral het risico van een verdere stijging van de eurokoers weegt op de Europese beurzen. Andrew Garthwaite sluit niet uit dat de euro te ver doorschiet richting 1,50 dollar, wat grote schade aan de Europese economie zou kunnen toebrengen.

Elke stijging van de koers van de euro met 10% reduceert de groei van het BBP in de eurozone met 0,80%. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat 11% van de Europese bedrijfswinsten uit het buitenland afkomstig zijn. Het zijn die winsten die als gevolg van de sterke euro onder druk zijn komen te staan. Andrew Garthwaite, analist bij Credit Suisse, houdt bovendien rekening met deflatoire druk in de landen aan de perferie van de eurozone. Maar vooral het risico van een verdere stijging van de eurokoers weegt op de Europese beurzen. Andrew Garthwaite sluit niet uit dat de euro te ver doorschiet richting 1,50 dollar, wat grote schade aan de Europese economie zou kunnen toebrengen.