De Markit iTraxx Financial Index van credit-default swaps op 25 banken en verzekeraars steeg met meer dan 40 basispunten tot 212. Swaps op Griekenland, Portugal, Spanje en Italië bereikten nieuwe recordniveaus.

Aziz Sunderji, kredietstrateeg bij Barclays Capital, stelde vast dat de beleggers ditmaal gewoon staatsobligaties verkochten en zelfs niet meer de moeite deden om zich in te dekken met credit-default swaps.

Bij Pacific Investment Management Co wees hoofdeconoom Mohamed El-Erian op de eigenlijke oorzaak van de crisis: de meeste overheden hebben te veel geleend om hun economieën weer op het juiste spoor te krijgen.

Ook de kostprijs om zich te verzekeren tegen niet-betaling van bedrijfsobligaties steeg eveneens. De Markit iTraxx Crossover Index, die kan worden gelinkt aan 50 bedrijven met een hoge kredietrating, steeg met 74 basispunten tot 625.

Het extra rendement dat beleggers vragen om bedrijfs- in plaats van staatsobligaties te kopen steeg met 21 basispunten tot 174. Dat was de sterkste stijging sinds oktober 2008.

De Markit iTraxx Financial Index van credit-default swaps op 25 banken en verzekeraars steeg met meer dan 40 basispunten tot 212. Swaps op Griekenland, Portugal, Spanje en Italië bereikten nieuwe recordniveaus. Aziz Sunderji, kredietstrateeg bij Barclays Capital, stelde vast dat de beleggers ditmaal gewoon staatsobligaties verkochten en zelfs niet meer de moeite deden om zich in te dekken met credit-default swaps. Bij Pacific Investment Management Co wees hoofdeconoom Mohamed El-Erian op de eigenlijke oorzaak van de crisis: de meeste overheden hebben te veel geleend om hun economieën weer op het juiste spoor te krijgen. Ook de kostprijs om zich te verzekeren tegen niet-betaling van bedrijfsobligaties steeg eveneens. De Markit iTraxx Crossover Index, die kan worden gelinkt aan 50 bedrijven met een hoge kredietrating, steeg met 74 basispunten tot 625. Het extra rendement dat beleggers vragen om bedrijfs- in plaats van staatsobligaties te kopen steeg met 21 basispunten tot 174. Dat was de sterkste stijging sinds oktober 2008.