Na Griekenland is nu ook deze horde in de ijskast gestopt en dat gaf de markten voor meer risicovolle activa vleugels. Het ziet er naar uit dat de liquiditeitsinjecties van de Fed (USD 85 miljard per maand) en andere de markten zullen blijven sturen en ondersteunen.

Dus 2013 zou volgens Philippe Gijsels wel eens het jaar kunnen worden dat er een switch op gang komt van vastrendtend en cash naar aandelen. Er staat alvast genoeg geld geparkeerd aan de zijlijn om het vuur op het stierenfeestje nog een tijdje brandend te houden.

Maar desalniettemin mag men volgens Gijsels niet vergeten dat de toestand momenteel hoogst artificieel is. Want laat het duidelijk zijn, zonder de massale kapitaalsinjecties van de centrale banken en de acties van overheden zou het beeld van de economie en de markten er totaal anders uitzien.

De beleggers zijn nu heel blij dat we niet in de fiscale ravijn zijn getuimeld. Maar je kan ook stellen dat wanneer de VS, zoals Europa; zijn fiscaal huishouden op orde zou proberen te zetten, zijn economie onmiddellijk in een recessie zou belanden.

Of nog anders, de Amerikaanse economie heeft momenteel een tekort van USD 1 biljoen per jaar nodig om niet in een recessie te verzanden.

Toch wel stof tot nadenken, aldus Gijsels. En als hij dan toch iets voor het nieuwe jaar mag wensen, dan is het misschien wel "selfsustained" economic growth... Maar daar staan de markten de eerste maanden waarschijnlijk nog niet mee stil. Correcties blijven volgens Philippe Gijsels dan ook koopkansen.

Na Griekenland is nu ook deze horde in de ijskast gestopt en dat gaf de markten voor meer risicovolle activa vleugels. Het ziet er naar uit dat de liquiditeitsinjecties van de Fed (USD 85 miljard per maand) en andere de markten zullen blijven sturen en ondersteunen. Dus 2013 zou volgens Philippe Gijsels wel eens het jaar kunnen worden dat er een switch op gang komt van vastrendtend en cash naar aandelen. Er staat alvast genoeg geld geparkeerd aan de zijlijn om het vuur op het stierenfeestje nog een tijdje brandend te houden. Maar desalniettemin mag men volgens Gijsels niet vergeten dat de toestand momenteel hoogst artificieel is. Want laat het duidelijk zijn, zonder de massale kapitaalsinjecties van de centrale banken en de acties van overheden zou het beeld van de economie en de markten er totaal anders uitzien. De beleggers zijn nu heel blij dat we niet in de fiscale ravijn zijn getuimeld. Maar je kan ook stellen dat wanneer de VS, zoals Europa; zijn fiscaal huishouden op orde zou proberen te zetten, zijn economie onmiddellijk in een recessie zou belanden. Of nog anders, de Amerikaanse economie heeft momenteel een tekort van USD 1 biljoen per jaar nodig om niet in een recessie te verzanden. Toch wel stof tot nadenken, aldus Gijsels. En als hij dan toch iets voor het nieuwe jaar mag wensen, dan is het misschien wel "selfsustained" economic growth... Maar daar staan de markten de eerste maanden waarschijnlijk nog niet mee stil. Correcties blijven volgens Philippe Gijsels dan ook koopkansen.