De reden voor de koersduik kwam volgens Geert Van Herck van Leleux uit Italië. Saipem (waarvan oliegroep ENI ongeveer 43% bezit), dat onder meer boorplatforms en onderzeese olie-installaties bouwt, gaf een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar.

De bedrijfswinst zou dit jaar met 70 - 80% dalen in vergelijking met 2012. Saipem mikt nu op een bedrijfswinst van 750 miljoen euro voor 2013. Ter herinnering: analisten rekenden dit jaar op een bedrijfswinst van 1,7 miljard euro.

Factoren die de toeleveranciers parten spelen zijn volgens Geert Van Herck de groeiende concurrentie in de sector en lagere winstmarges.

Daarnaast blijkt dat het moeilijker wordt om grote contracten binnen te halen in veelbelovende on- en offshoremarkten zoals het Midden-Oosten of West-Afrika.

SBM Offshore (wereldmarktleider in FPSO-schepen, dit zijn mobiele platformen om olie en gas op te pompen en op te slaan) deelde deze week in de klappen.

Maar na de mooie stijging sinds november 2012 is een correctie niet meer dan normaal. Van Herck geeft een opbouwen-advies mee voor deze Nederlandse groep wat betekent dat hij de komende dagen en weken nog een neerwaartse koerscorrectie van zo'n 10% verwacht. Van deze correctie maakt hij gebruik om in te stappen. Dit advies geldt ook voor de sectorgenoten.

De reden voor de koersduik kwam volgens Geert Van Herck van Leleux uit Italië. Saipem (waarvan oliegroep ENI ongeveer 43% bezit), dat onder meer boorplatforms en onderzeese olie-installaties bouwt, gaf een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar. De bedrijfswinst zou dit jaar met 70 - 80% dalen in vergelijking met 2012. Saipem mikt nu op een bedrijfswinst van 750 miljoen euro voor 2013. Ter herinnering: analisten rekenden dit jaar op een bedrijfswinst van 1,7 miljard euro. Factoren die de toeleveranciers parten spelen zijn volgens Geert Van Herck de groeiende concurrentie in de sector en lagere winstmarges. Daarnaast blijkt dat het moeilijker wordt om grote contracten binnen te halen in veelbelovende on- en offshoremarkten zoals het Midden-Oosten of West-Afrika. SBM Offshore (wereldmarktleider in FPSO-schepen, dit zijn mobiele platformen om olie en gas op te pompen en op te slaan) deelde deze week in de klappen. Maar na de mooie stijging sinds november 2012 is een correctie niet meer dan normaal. Van Herck geeft een opbouwen-advies mee voor deze Nederlandse groep wat betekent dat hij de komende dagen en weken nog een neerwaartse koerscorrectie van zo'n 10% verwacht. Van deze correctie maakt hij gebruik om in te stappen. Dit advies geldt ook voor de sectorgenoten.