Het Europees akkoord heeft ook gevolgen voor de olie- en de goudprijs, die beiden fors hoger noteren. Op macro-economisch vlak was er heel wat minder goed nieuws: het consumentenvertrouwen in de VS bevindt zich op een dieptepunt voor de afgelopen zes maanden.

Opluchting op de financiële markten

Nadat de Eurotop vannacht meevallende resultaten opleverde zagen we vandaag opluchting op de financiële markten. De Duitse 10-jaars rente stijgt met 11 bps tot 1,63%. Hiermee is de rente op deze laatste dag van de maand ruim 50 bps hoger dan het dieptepunt van 1,12% op 1 juni.

De 2-jaars rente van Duitsland steeg in juni volgens Theodoor Gilissen Bankiers met 13 bps en staat nu op 0,14%, terwijl ze aan het begin van de maand zelfs negatief is geweest.

Ook de 10-jaarsrente in de VS steeg vandaag: van 1,57% naar 1,66%.

De belangrijkste afspraken van vannacht zijn dat er zo snel mogelijk Europees toezicht op banken komt. Zodra dit toezicht er is kunnen banken steun ontvangen uit het ESM, deze steun wordt niet opgeteld bij de overheidsschuld.

Het ESM is bovendien niet senior ten opzichte van andere schuldeisers bij de steun aan Spaanse banken. Op 9 juli vergaderen de Europese Ministers van Financiën en moeten de afspraken nader worden uitgewerkt. De Duitse bondskanselier Merkel houdt zicht aan haar standpunt dat er voorlopig geen eurobonds zullen komen.

Het Europees akkoord heeft ook gevolgen voor de olie- en de goudprijs, die beiden fors hoger noteren. Op macro-economisch vlak was er heel wat minder goed nieuws: het consumentenvertrouwen in de VS bevindt zich op een dieptepunt voor de afgelopen zes maanden. Opluchting op de financiële markten Nadat de Eurotop vannacht meevallende resultaten opleverde zagen we vandaag opluchting op de financiële markten. De Duitse 10-jaars rente stijgt met 11 bps tot 1,63%. Hiermee is de rente op deze laatste dag van de maand ruim 50 bps hoger dan het dieptepunt van 1,12% op 1 juni. De 2-jaars rente van Duitsland steeg in juni volgens Theodoor Gilissen Bankiers met 13 bps en staat nu op 0,14%, terwijl ze aan het begin van de maand zelfs negatief is geweest. Ook de 10-jaarsrente in de VS steeg vandaag: van 1,57% naar 1,66%. De belangrijkste afspraken van vannacht zijn dat er zo snel mogelijk Europees toezicht op banken komt. Zodra dit toezicht er is kunnen banken steun ontvangen uit het ESM, deze steun wordt niet opgeteld bij de overheidsschuld. Het ESM is bovendien niet senior ten opzichte van andere schuldeisers bij de steun aan Spaanse banken. Op 9 juli vergaderen de Europese Ministers van Financiën en moeten de afspraken nader worden uitgewerkt. De Duitse bondskanselier Merkel houdt zicht aan haar standpunt dat er voorlopig geen eurobonds zullen komen.