De index verbeterde in twee maanden met 28 punten tot bijna 55, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Natuurlijk is een groot deel van de verbetering te verklaren door de enorme stimuleringspakketten van de overheden en de aandelenrally, maar met een hoger vertrouwen kunnen de consumentenbestedingen later dit jaar herstellen, ondanks de negatieve effecten van de oplopende werkloosheid.

Het aantal Amerikanen dat van plan is om binnen zes maanden een nieuwe auto te kopen steeg tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Samen met de snel te verwachten voorraadopbouw kan dit op den duur leiden tot hogere investeringen en een licht herstel van de economische groei.

Toch blijft het verwachte economische herstel in de VS ook volgend jaar nog beperkt. De meeste economische indicatoren liggen immers nog op een laag niveau. Zo kwam de index voor het consumentenvertrouwen in goede economische tijden boven de 140 uit.

Voor de huizenprijzen zal het herstel langer op zich laten wachten, zoals eerder deze week al bleek uit de daling van de huizenprijzen volgens de Case-Shiller index. Sinds de piek medio 2006 zijn de huizenprijzen nu 32% gedaald.

In het rapport over het consumentenvertrouwen bleek ook dat minder Amerikanen overwegen om een huis te kopen. Het aantal gedwongen verkopen als gevolg van wanbetalingen op hypotheeklasten zal de komende tijd toenemen.

Bij enkele leningen vervallen de gunstige voorwaarden, of de hypotheeklast overstijgt de waarde van het huis. Het blijft dus een echte kopersmarkt met een verdere prijsdruk tot gevolg.

De verkoop van woningen kan door de lagere prijzen en hypotheekrente al eerder herstellen, zoals gisteren al zichtbaar werd in de cijfers over de huizenverkopen.

De index verbeterde in twee maanden met 28 punten tot bijna 55, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Natuurlijk is een groot deel van de verbetering te verklaren door de enorme stimuleringspakketten van de overheden en de aandelenrally, maar met een hoger vertrouwen kunnen de consumentenbestedingen later dit jaar herstellen, ondanks de negatieve effecten van de oplopende werkloosheid. Het aantal Amerikanen dat van plan is om binnen zes maanden een nieuwe auto te kopen steeg tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Samen met de snel te verwachten voorraadopbouw kan dit op den duur leiden tot hogere investeringen en een licht herstel van de economische groei.Toch blijft het verwachte economische herstel in de VS ook volgend jaar nog beperkt. De meeste economische indicatoren liggen immers nog op een laag niveau. Zo kwam de index voor het consumentenvertrouwen in goede economische tijden boven de 140 uit.Voor de huizenprijzen zal het herstel langer op zich laten wachten, zoals eerder deze week al bleek uit de daling van de huizenprijzen volgens de Case-Shiller index. Sinds de piek medio 2006 zijn de huizenprijzen nu 32% gedaald. In het rapport over het consumentenvertrouwen bleek ook dat minder Amerikanen overwegen om een huis te kopen. Het aantal gedwongen verkopen als gevolg van wanbetalingen op hypotheeklasten zal de komende tijd toenemen. Bij enkele leningen vervallen de gunstige voorwaarden, of de hypotheeklast overstijgt de waarde van het huis. Het blijft dus een echte kopersmarkt met een verdere prijsdruk tot gevolg. De verkoop van woningen kan door de lagere prijzen en hypotheekrente al eerder herstellen, zoals gisteren al zichtbaar werd in de cijfers over de huizenverkopen.