Concentratie op de kernactiviteiten heet dit en het is vaak dat bedrijven die dit doen ook hoger gewaardeerd worden door aandeelhouders.

In de farmaciesector zagen we ook bij Novartis eenzelfde concentratietendens. Nog geen drie jaar terug nam men voor $ 39 mld oogzorgspecialist Alcon over.

Dergelijke deals moeten niet meer worden verwacht van het Zwitserse bedrijf. Men wil zich gaan concentreren op enkele gebieden zoals dermatologie, celtherapie en hartziektes. En met dit beleid ingezet door de nieuwe bestuursvoorzitter Joe Jimenez houdt men simpelweg geld over.

Vandaar dat het bedrijf de komende twee jaar voor 5 mld dollar aan aandelen gaat inkopen. Novartis is vorig jaar met 25% gestegen en staat op het dicht bij het hoogste niveau aller tijden (SFR 77,15 oktober 2006).

Aandelen zijn voor de sector niet al te duur met een koers winstverhouding van 21 en een dividendrendement dat met 2,2% hoger is dan een Zwitserse staatslening.

Concentratie op de kernactiviteiten heet dit en het is vaak dat bedrijven die dit doen ook hoger gewaardeerd worden door aandeelhouders. In de farmaciesector zagen we ook bij Novartis eenzelfde concentratietendens. Nog geen drie jaar terug nam men voor $ 39 mld oogzorgspecialist Alcon over. Dergelijke deals moeten niet meer worden verwacht van het Zwitserse bedrijf. Men wil zich gaan concentreren op enkele gebieden zoals dermatologie, celtherapie en hartziektes. En met dit beleid ingezet door de nieuwe bestuursvoorzitter Joe Jimenez houdt men simpelweg geld over. Vandaar dat het bedrijf de komende twee jaar voor 5 mld dollar aan aandelen gaat inkopen. Novartis is vorig jaar met 25% gestegen en staat op het dicht bij het hoogste niveau aller tijden (SFR 77,15 oktober 2006). Aandelen zijn voor de sector niet al te duur met een koers winstverhouding van 21 en een dividendrendement dat met 2,2% hoger is dan een Zwitserse staatslening.