Het IMF zou Griekenland een lening van 10 miljard euro verstrekken, terwijl Europa via bilaterale leningen met hetzelfde bedrag over de brug zou komen. Zowel Duitsland als Frankrijk, die in de 'affaire Griekenland' lijnrecht tegenover elkaar stonden, zouden akkoord gaan met zo'n oplossing.

Er is dus een oplossing in de maak voor de financiële crisis in Griekenland aan de vooravond van de Europese top. Morgen en overmorgen vergaderen de Europese landen in Brussel.

Julian Callow, hoofd Europese economie bij Barclays Capital, stelt dat er op het eerste gezicht sprake lijkt van een U-bocht, maar dat de voorgestelde compromisoplossing eigenlijk niet meer dan logisch is.

Dat het IMF bijdraagt aan de oplossing voor Griekenland verhoogt de geloofwaardigheid en de transparantie. Zo kan de rust op de financiële markten terugkeren.

Voorlopig werd op die financiële markten rustig gereageerd op het bericht dat er een compromis was bereikt. De euro blijft in de buurt van het niveau van 1,35 dollar noteren.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble, die in tegenstelling tot kanselier Angela Merkel wel voorstander was van Europese steun voor Griekenland, liet zich gematigd positief uit over het bereikte akkoord. Volgens Schaeuble moet een ingreep van het IMF een uitzondering blijven en geen regel worden.

Merkel zou akkoord gaan met het compromis op drie voorwaarden a) de steun zou er alleen moeten komen als Griekenland daadwerkelijk in financiële problemen raakt b) het IMF moet een substantieel bedrag bijdragen en c) de EU moet harde maatregelen treffen tegen landen die zich niet houden aan het akkoord van Maastricht.

Het IMF zou Griekenland een lening van 10 miljard euro verstrekken, terwijl Europa via bilaterale leningen met hetzelfde bedrag over de brug zou komen. Zowel Duitsland als Frankrijk, die in de 'affaire Griekenland' lijnrecht tegenover elkaar stonden, zouden akkoord gaan met zo'n oplossing. Er is dus een oplossing in de maak voor de financiële crisis in Griekenland aan de vooravond van de Europese top. Morgen en overmorgen vergaderen de Europese landen in Brussel. Julian Callow, hoofd Europese economie bij Barclays Capital, stelt dat er op het eerste gezicht sprake lijkt van een U-bocht, maar dat de voorgestelde compromisoplossing eigenlijk niet meer dan logisch is. Dat het IMF bijdraagt aan de oplossing voor Griekenland verhoogt de geloofwaardigheid en de transparantie. Zo kan de rust op de financiële markten terugkeren. Voorlopig werd op die financiële markten rustig gereageerd op het bericht dat er een compromis was bereikt. De euro blijft in de buurt van het niveau van 1,35 dollar noteren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble, die in tegenstelling tot kanselier Angela Merkel wel voorstander was van Europese steun voor Griekenland, liet zich gematigd positief uit over het bereikte akkoord. Volgens Schaeuble moet een ingreep van het IMF een uitzondering blijven en geen regel worden. Merkel zou akkoord gaan met het compromis op drie voorwaarden a) de steun zou er alleen moeten komen als Griekenland daadwerkelijk in financiële problemen raakt b) het IMF moet een substantieel bedrag bijdragen en c) de EU moet harde maatregelen treffen tegen landen die zich niet houden aan het akkoord van Maastricht.