Beiden zijn nauw verbonden aan het wel en wee van de wereldeconomie en bewegen dus doorgaans in tandem.

Sinds oktober vorig jaar is die relatie echter verbroken. Aandelen staan sindsdien gemiddeld 13% hoger, grondstofindices

ongeveer 10% lager.

Zelfs tijdens de grote 'supercycle' was het al moeilijk om als belegger geld te verdienen aan grondstoffen, nu dus al helemaal onmogelijk.

Waar kan de verklaring voor deze ontkoppeling liggen? Zeggen dat er in de grondstoffenmarkt een zeepbel aan het leeglopen is, en op de beurzen er één aan het ontstaan is, voldoet als antwoord niet.

Bij de daling van de commodities wordt meestal een vertragende Chinese economie met de vinger gewezen, maar waarom gaan de wereldbeurzen dan ook niet achteruit?

Een groot deel van de verklaring ligt volgens Aphilion in het feit dat aandelen meer doorheen de economische cycli kijken dan de fysieke grondstoffenmarkten.

Deze laatste weerspiegelen meer de vraag/aanbodverhoudingen van het moment, en zijn dus veel cyclischer dan aandelen. Dat komt omdat de fysieke grondstoffenmarkt nog steeds de financiële domineert, ook op de termijnmarkten.

Beiden zijn nauw verbonden aan het wel en wee van de wereldeconomie en bewegen dus doorgaans in tandem. Sinds oktober vorig jaar is die relatie echter verbroken. Aandelen staan sindsdien gemiddeld 13% hoger, grondstofindices ongeveer 10% lager. Zelfs tijdens de grote 'supercycle' was het al moeilijk om als belegger geld te verdienen aan grondstoffen, nu dus al helemaal onmogelijk. Waar kan de verklaring voor deze ontkoppeling liggen? Zeggen dat er in de grondstoffenmarkt een zeepbel aan het leeglopen is, en op de beurzen er één aan het ontstaan is, voldoet als antwoord niet. Bij de daling van de commodities wordt meestal een vertragende Chinese economie met de vinger gewezen, maar waarom gaan de wereldbeurzen dan ook niet achteruit? Een groot deel van de verklaring ligt volgens Aphilion in het feit dat aandelen meer doorheen de economische cycli kijken dan de fysieke grondstoffenmarkten. Deze laatste weerspiegelen meer de vraag/aanbodverhoudingen van het moment, en zijn dus veel cyclischer dan aandelen. Dat komt omdat de fysieke grondstoffenmarkt nog steeds de financiële domineert, ook op de termijnmarkten.