Afgenomen zorgen over Europese overheidsschulden, macro-economische cijfers die in de eurozone positief verrasten en in Amerika tegenvielen en opmerkingen van FOMC-leden die aangaven dat het beleid van kwantitatieve verruiming verder opgevoerd kan gaan worden als de vooruitzichten "aanzienlijk verslechteren".

De vooruitzichten voor een eventuele hervatting van kwantitatieve verruiming lijkt één van de belangrijkste redenen te zijn voor de depreciatie van de dollar en stijging van olieprijzen van de afgelopen weken.

Dezelfde reactie zagen we ook in 2007/2008 toen de Fed begon met het verruimen van monetair beleid. Dit kan een waarschuwing voor de Fed zijn dat het hervatten van kwantitatieve verruiming enkele ongewenste gevolgen kan hebben.

Nadat de ECB en de BoE afgelopen week geen verassingen voor de markten hadden, zal de focus van de markt deze week op de Fed liggen.

Er wordt geen verandering van de 'federal funds rate' verwacht, maar speculatie over het extra bijdrukken van geld is toegenomen. Het gevolg is dat rentes op Amerikaanse Treasuries afgelopen week verder daalden.

In focus deze week:

- FOMC-vergadering, VS (vadaag)

- Arbeidsmarktrapport, VK (woensdag)

- CPI-inflatiecijfers, VS (vrijdag)

- BBP-cijfers, eurozone (vrijdag)

Afgenomen zorgen over Europese overheidsschulden, macro-economische cijfers die in de eurozone positief verrasten en in Amerika tegenvielen en opmerkingen van FOMC-leden die aangaven dat het beleid van kwantitatieve verruiming verder opgevoerd kan gaan worden als de vooruitzichten "aanzienlijk verslechteren". De vooruitzichten voor een eventuele hervatting van kwantitatieve verruiming lijkt één van de belangrijkste redenen te zijn voor de depreciatie van de dollar en stijging van olieprijzen van de afgelopen weken. Dezelfde reactie zagen we ook in 2007/2008 toen de Fed begon met het verruimen van monetair beleid. Dit kan een waarschuwing voor de Fed zijn dat het hervatten van kwantitatieve verruiming enkele ongewenste gevolgen kan hebben. Nadat de ECB en de BoE afgelopen week geen verassingen voor de markten hadden, zal de focus van de markt deze week op de Fed liggen. Er wordt geen verandering van de 'federal funds rate' verwacht, maar speculatie over het extra bijdrukken van geld is toegenomen. Het gevolg is dat rentes op Amerikaanse Treasuries afgelopen week verder daalden. In focus deze week: - FOMC-vergadering, VS (vadaag) - Arbeidsmarktrapport, VK (woensdag) - CPI-inflatiecijfers, VS (vrijdag) - BBP-cijfers, eurozone (vrijdag)