Het is al de derde keer in vijf maanden tijd dat de Amerikaanse regering genoodzaakt wordt om Citigroup uit de nood te redden.

De bank loopt gebukt onder het gewicht van rommelkredieten en kan zonder een zuurstoflijn van de overheid niet overleven.

De overheid - eigenlijk dus de Amerikaanse belastingbetaler - bezit nu ruim een derde van de aandelen van Citigroup. Citi is niet de enige bank in moeilijkheden, ook Bank of America en Wells Fargo dreigen dezelfde weg op te gaan. Het scenario van een nationalisering van (grote delen van) de Amerikaanse banksector komt daarmee snel dichterbij.

Sommige economen geloven echter dat nationaliseren alleen geen oplossing biedt. Het echte probleem zijn de giftige kredieten die op de balansen van de banken staan en door simpelweg te nationaliseren zijn die niet verdwenen.

Dean Baker, directeur van de liberale think tank Center for Economic Policy and Research, vreest dat nog meer kredieten op de balans van de bank(en) de status van rommelkrediet gaan krijgen, waardoor het geld van de belastingbetaler eigenlijk wordt verkwist.

Het team van president Barack Obama moet volgens Baker het probleem bij de wortel aanpakken en een oplossing zoeken voor de rommelkredieten die massaal op de balansen van de banken blijven staan.

Het is al de derde keer in vijf maanden tijd dat de Amerikaanse regering genoodzaakt wordt om Citigroup uit de nood te redden. De bank loopt gebukt onder het gewicht van rommelkredieten en kan zonder een zuurstoflijn van de overheid niet overleven. De overheid - eigenlijk dus de Amerikaanse belastingbetaler - bezit nu ruim een derde van de aandelen van Citigroup. Citi is niet de enige bank in moeilijkheden, ook Bank of America en Wells Fargo dreigen dezelfde weg op te gaan. Het scenario van een nationalisering van (grote delen van) de Amerikaanse banksector komt daarmee snel dichterbij.Sommige economen geloven echter dat nationaliseren alleen geen oplossing biedt. Het echte probleem zijn de giftige kredieten die op de balansen van de banken staan en door simpelweg te nationaliseren zijn die niet verdwenen. Dean Baker, directeur van de liberale think tank Center for Economic Policy and Research, vreest dat nog meer kredieten op de balans van de bank(en) de status van rommelkrediet gaan krijgen, waardoor het geld van de belastingbetaler eigenlijk wordt verkwist. Het team van president Barack Obama moet volgens Baker het probleem bij de wortel aanpakken en een oplossing zoeken voor de rommelkredieten die massaal op de balansen van de banken blijven staan.