Citigroup heeft een oplawaai gekregen

“We zijn ernstig teleurgesteld”, aldus Michael Corbat van Citigroup. Niet hij alleen volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer, want ook de aandelenkoers daalde met ruim 6% nadat bekend was dat de plannen van de bank waren afgewezen door de FED.

Citi wilde over een jaar $ 6,4 mrd aan aandelen inkopen en het dividend verhogen van de symbolische cent naar 5 cent. In de ogen van de leiding van de bank heeft zij buffers die sterk genoeg zijn om een volgende kredietcrisis met gemak te kunnen doorstaan.

Door overtollige liquiditeiten terug te geven aan de aandeelhouders zou men tonen dat het een sterke bank is. En dat uiteindelijk zorgt voor meer klanten.

Maar waar andere Amerikaanse banken wel kapitaal mogen teruggeven mag Citi dat niet. De redenen daarvoor zijn onduidelijk.

Officieel heet het onderzoek dat door de centrale bank de FED wordt uitgevoerd: “comprehensive capital analysis en review”.

In het gewone taalgebruik wordt het de stresstest genoemd. Banken moeten aangeven of zij tijdig kunnen reageren op bijzondere gebeurtenissen.

Bijvoorbeeld een daling van de aandelenbeurs met 50% of oplopende werkloosheid.

Duidelijke spelregels worden niet gegeven door de FED. Immers dan zouden de banken hierop kunnen inspelen.

Volgens bronnen bij de Financial Times zou het met name de controlemechanismes zijn geweest waar de Amerikaanse toezichthouder ernstige bedenkingen tegen heeft. Pas als dat op orde is mag Citigroup haar plannen doorzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content