Chidambaram rekent er op dat het tekort in 2014-2015 met 40 miljard dollar kan worden teruggedrongen dankzij het heffen van een invoerbelasting op het goud. Maar volgens analisten snijdt de Indische regering zichzelf in het vlees, want er wordt nu op grote schaal goud gesmokkeld.

De cijfers over de goudsmokkel richting India zijn hallucinant, volgens sommige bronnen zou India 40 tot 50% meer goud consumeren dan China wanneer met al dat gesmokkeld goud rekening zou worden gehouden. De regering pretendeert dat het tekort op de lopende rekening aan de beterhand is, zodat er mogelijk een verzachting van de maatregel op komst is.

Chidambaram rekent er op dat het tekort in 2014-2015 met 40 miljard dollar kan worden teruggedrongen dankzij het heffen van een invoerbelasting op het goud. Maar volgens analisten snijdt de Indische regering zichzelf in het vlees, want er wordt nu op grote schaal goud gesmokkeld. De cijfers over de goudsmokkel richting India zijn hallucinant, volgens sommige bronnen zou India 40 tot 50% meer goud consumeren dan China wanneer met al dat gesmokkeld goud rekening zou worden gehouden. De regering pretendeert dat het tekort op de lopende rekening aan de beterhand is, zodat er mogelijk een verzachting van de maatregel op komst is.