De marktomstandigheden voor DSM zijn uitdagend maar het bedrijf lijkt zich goed aan te passen aan de situatie, onder meer via kostenbesparingen. ABN Amro blijft het aandeel DSM volgen met een koopadvies.

DSM zag de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) in het tweede kwartaal uitkomen op EUR 290 miljoen; een daling van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winstafname komt volledig op het conto van de divisie Polymer Intermediates waar, zoals verwacht, minder goede zaken werden gedaan dan vorig jaar. De divisie Nutrition heeft wederom een uitstekend kwartaal achter de rug, onder meer dankzij gedane overnames.

Plan om de winstgevendheid op peil te houden

DSM heeft een plan gelanceerd waarmee de winstgevendheid van het concern op peil gehouden moet worden. Dit zogenoemde Profit Improvement Program zou vanaf 2014 jaarlijks goed moeten zijn voor EUR 150 miljoen aan EBITDA winst.

De effecten van het programma voor 2012 zijn naar verwachting beperkt. Onderdeel van het Profit Improvement Program is het schrappen van een duizendtal banen binnen DSM.

In de optiek van ABN Amro tonen de resultaten van DSM een gemengd beeld. Het is duidelijk dat het chemieconcern onder lastige omstandigheden moet opereren. DSM lijkt met kostenbesparende maatregelen echter adequaat in te spelen op de moeilijke marktsituatie.

Bovendien is de farmadivisie van DSM inmiddels goed voor 70% van de operationele winst. Hierdoor is het concern slechts in beperkte mate gevoelig voor economische cycli. De positieve visie op DSM is ongewijzigd; de analisten van de bank handhaven het koopadvies voor dit aandeel.

De marktomstandigheden voor DSM zijn uitdagend maar het bedrijf lijkt zich goed aan te passen aan de situatie, onder meer via kostenbesparingen. ABN Amro blijft het aandeel DSM volgen met een koopadvies. DSM zag de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) in het tweede kwartaal uitkomen op EUR 290 miljoen; een daling van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winstafname komt volledig op het conto van de divisie Polymer Intermediates waar, zoals verwacht, minder goede zaken werden gedaan dan vorig jaar. De divisie Nutrition heeft wederom een uitstekend kwartaal achter de rug, onder meer dankzij gedane overnames.Plan om de winstgevendheid op peil te houden DSM heeft een plan gelanceerd waarmee de winstgevendheid van het concern op peil gehouden moet worden. Dit zogenoemde Profit Improvement Program zou vanaf 2014 jaarlijks goed moeten zijn voor EUR 150 miljoen aan EBITDA winst. De effecten van het programma voor 2012 zijn naar verwachting beperkt. Onderdeel van het Profit Improvement Program is het schrappen van een duizendtal banen binnen DSM. In de optiek van ABN Amro tonen de resultaten van DSM een gemengd beeld. Het is duidelijk dat het chemieconcern onder lastige omstandigheden moet opereren. DSM lijkt met kostenbesparende maatregelen echter adequaat in te spelen op de moeilijke marktsituatie. Bovendien is de farmadivisie van DSM inmiddels goed voor 70% van de operationele winst. Hierdoor is het concern slechts in beperkte mate gevoelig voor economische cycli. De positieve visie op DSM is ongewijzigd; de analisten van de bank handhaven het koopadvies voor dit aandeel.