Jarenlang werd er enkel maar het blik met superlatieven opengetrokken als het over Chinese economische groei ging. India daarentegen werd overladen met twijfels. Maar kijk, sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP, is er een ware metamorfose ontstaan in de houding ten aanzien van India.

De groeiverwachtingen worden stelselmatig verhoogd voor dit 'subcontinent' met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners. Eerst was er de verwachting is dat in 2017 of 2018 India sterker zou gaan groeien dan China. Maar de jongste weken komen er rapporten uit, bijvoorbeeld van Deutsche Bank die reeds dit jaar een superieure groei voor India (7,5% verwacht) dan voor China (6,8% verwacht) geven.

Chinese afkoeling

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de Chinese economie, die steeds meer afkoelt. Officieel zit de groei nog steeds rond 7%. Maar wie kijkt bijvoorbeeld naar de output van elektriciteit en de cargo per spoor komt eerder bij amper circa 4% groei uit! De rapporten over het Middenrijk worden dan ook steeds somberder. Titels als 'India is making China look old' (India laat er China oud uit zien') spreken boekdelen. Dit jaar kan het jaar van de trendommekeer zijn.

Chinese zeepbel

Alleen zien we daarvan weinig terug op de lokale aandelenmarkten. Wel integendeel, hoe slechter de economische berichtgeving omtrent China, hoe meer de hoop opleeft op monetaire versoepeling en des te meer klimmen de koersen op de Chinese beurzen. Na een jarenlange berenmarkt (baissemarkt; neerwaartse beurstrend) is het herstel wel heel indrukwekkend.

De Shanghai Composite-index is dit jaar al 45% geklommen en op 12 maanden zelfs 130%. De zeepbelneigingen worden stilaan groot zodat een (gezonde) correctie zich opdringt.

De Indiaanse Sensex-index heeft wel degelijk goed gereageerd op de komst van Modi, maar de stijging is dit jaar wel compleet stilgevallen. Op jaarbasis is er nog een stijging van ruim 20%. De afgelopen anderhalve maand zien op de Indiaanse beurs voor het eerst sinds de overwinning van Modi een correctie van om en bij de 10%.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het omvangrijke potentieel op (zeer) lange termijn van India te bespelen. Zo is er het op NYSE genoteerde gesloten landenfonds India Fund (ticker IFN; 8% onderwaardering tov NAV; ISIN-code US4540891037). Daarnaast zijn er onder meer de trackers db x-trackers MSCI India ETF (Deutsche Bank; beurs van Frankfurt; ISIN-code LU14695187) en Lyxor UCITS ETF MSCI India (beurs van Parijs; ISIN-code FR0010361683).

Jarenlang werd er enkel maar het blik met superlatieven opengetrokken als het over Chinese economische groei ging. India daarentegen werd overladen met twijfels. Maar kijk, sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP, is er een ware metamorfose ontstaan in de houding ten aanzien van India. De groeiverwachtingen worden stelselmatig verhoogd voor dit 'subcontinent' met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners. Eerst was er de verwachting is dat in 2017 of 2018 India sterker zou gaan groeien dan China. Maar de jongste weken komen er rapporten uit, bijvoorbeeld van Deutsche Bank die reeds dit jaar een superieure groei voor India (7,5% verwacht) dan voor China (6,8% verwacht) geven. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de Chinese economie, die steeds meer afkoelt. Officieel zit de groei nog steeds rond 7%. Maar wie kijkt bijvoorbeeld naar de output van elektriciteit en de cargo per spoor komt eerder bij amper circa 4% groei uit! De rapporten over het Middenrijk worden dan ook steeds somberder. Titels als 'India is making China look old' (India laat er China oud uit zien') spreken boekdelen. Dit jaar kan het jaar van de trendommekeer zijn. Alleen zien we daarvan weinig terug op de lokale aandelenmarkten. Wel integendeel, hoe slechter de economische berichtgeving omtrent China, hoe meer de hoop opleeft op monetaire versoepeling en des te meer klimmen de koersen op de Chinese beurzen. Na een jarenlange berenmarkt (baissemarkt; neerwaartse beurstrend) is het herstel wel heel indrukwekkend. De Shanghai Composite-index is dit jaar al 45% geklommen en op 12 maanden zelfs 130%. De zeepbelneigingen worden stilaan groot zodat een (gezonde) correctie zich opdringt. De Indiaanse Sensex-index heeft wel degelijk goed gereageerd op de komst van Modi, maar de stijging is dit jaar wel compleet stilgevallen. Op jaarbasis is er nog een stijging van ruim 20%. De afgelopen anderhalve maand zien op de Indiaanse beurs voor het eerst sinds de overwinning van Modi een correctie van om en bij de 10%.Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het omvangrijke potentieel op (zeer) lange termijn van India te bespelen. Zo is er het op NYSE genoteerde gesloten landenfonds India Fund (ticker IFN; 8% onderwaardering tov NAV; ISIN-code US4540891037). Daarnaast zijn er onder meer de trackers db x-trackers MSCI India ETF (Deutsche Bank; beurs van Frankfurt; ISIN-code LU14695187) en Lyxor UCITS ETF MSCI India (beurs van Parijs; ISIN-code FR0010361683).