De vraag is of hier bewust beleid van de Chinese autoriteiten aan ten grondslag ligt. Dat zou kunnen betekenen dat de Chinese economie er slechter voor staat dan gemiddeld genomen door analisten wordt verwacht.

In de Verenigde Staten kijken beleggers in ieder geval lijdzaam naar overwegend tegenvallende economische cijfers, in de veronderstelling dat deze hoofdzakelijk worden veroorzaakt door het strenge winterweer.

Als zij hierin gelijk krijgen, dan is er in maart natuurlijk wel enige inhaalreactie te verwachten en dat rechtvaardigt de positieve stemming op de Amerikaanse beurzen.

De obligatiemarkten lijken vooralsnog een andere mening te hebben en daar leiden de tegenvallende economische indicatoren veeleer tot stijgende koersen en dalende rentes.

Overigens gaan deze tegenvallers aan Europa voorbij. Daar werden - vooral op het gebied van het ondernemersvertrouwen (in Duitsland en België) - hoofdzakelijk positieve cijfers gepubliceerd.

De vraag is of hier bewust beleid van de Chinese autoriteiten aan ten grondslag ligt. Dat zou kunnen betekenen dat de Chinese economie er slechter voor staat dan gemiddeld genomen door analisten wordt verwacht. In de Verenigde Staten kijken beleggers in ieder geval lijdzaam naar overwegend tegenvallende economische cijfers, in de veronderstelling dat deze hoofdzakelijk worden veroorzaakt door het strenge winterweer. Als zij hierin gelijk krijgen, dan is er in maart natuurlijk wel enige inhaalreactie te verwachten en dat rechtvaardigt de positieve stemming op de Amerikaanse beurzen. De obligatiemarkten lijken vooralsnog een andere mening te hebben en daar leiden de tegenvallende economische indicatoren veeleer tot stijgende koersen en dalende rentes. Overigens gaan deze tegenvallers aan Europa voorbij. Daar werden - vooral op het gebied van het ondernemersvertrouwen (in Duitsland en België) - hoofdzakelijk positieve cijfers gepubliceerd.