Daarmee is de Chinese munt opnieuw flexibeler geworden. De loskoppeling moet worden gezien tegen de achtergrond van het economisch herstel.

De koppeling van de yuan aan de dollar gebeurde 23 maanden geleden, waarbij de Chinese munt in een trading range van 0,50% tegenover de dollar mocht bewegen. Sinds juli 2008 moesten 6,83 yuans per dollar betaald worden.

Zhao Qingming, analist bij China Construction Bank in Beijing, is van mening dat de yuan in waarde kan stijgen tegenover de dollar wanneer de euro verder zou gaan verzwakken.

Vanmorgen liet de yuan alvast de sterkste stijging tegenover de dollar optekenen voor de afgelopen 18 maanden, meer bepaald tot 6,6235 yuan per dollar.

De beslissing om de yuan meer flexibiliteit te geven, kan de inflatie een halt toeroepen doordat de kosten voor geïmporteerde goederen afnemen en doordat de Chinese centrale bank dan niet langer dollars verplicht zou zijn om dollars te kopen.

Een sterkere yuan kan ook een handelsoorlog met de Verenigde Staten vermijden, want de Amerikanen maken zich al langer druk over het feit dat de koers van de dollar kunstmatig hoog wordt gehouden.

Daarmee is de Chinese munt opnieuw flexibeler geworden. De loskoppeling moet worden gezien tegen de achtergrond van het economisch herstel. De koppeling van de yuan aan de dollar gebeurde 23 maanden geleden, waarbij de Chinese munt in een trading range van 0,50% tegenover de dollar mocht bewegen. Sinds juli 2008 moesten 6,83 yuans per dollar betaald worden. Zhao Qingming, analist bij China Construction Bank in Beijing, is van mening dat de yuan in waarde kan stijgen tegenover de dollar wanneer de euro verder zou gaan verzwakken. Vanmorgen liet de yuan alvast de sterkste stijging tegenover de dollar optekenen voor de afgelopen 18 maanden, meer bepaald tot 6,6235 yuan per dollar. De beslissing om de yuan meer flexibiliteit te geven, kan de inflatie een halt toeroepen doordat de kosten voor geïmporteerde goederen afnemen en doordat de Chinese centrale bank dan niet langer dollars verplicht zou zijn om dollars te kopen. Een sterkere yuan kan ook een handelsoorlog met de Verenigde Staten vermijden, want de Amerikanen maken zich al langer druk over het feit dat de koers van de dollar kunstmatig hoog wordt gehouden.