Dit lukte volgens Royal Bank of Scotland maar gedeeltelijk, want als gevolg van de economische crisis nam ook de vraag verder af omdat gebruikers eerst hun bestaande voorraden afbouwden en ook op zoek gingen naar alternatieven.

De Chinese uitvoer van REE daalde vorig jaar zelfs met 71 procent en de exportquota werden lang niet opgebruikt. In 2012 werd 16.265 ton REE uitgevoerd terwijl de toegestane quota eigenlijk 30.966 ton bedroegen. In april, de meest recente maand waarvan cijfers officiële beschikbaar zijn, steeg de Chinese uitvoer van REE opnieuw naar 3.196 ton.

Naast de lagere vraag was er ook de impact van de illegale mijnbouw die de officiële productiedalingen grotendeels teniet

deden.

De Chinese overheid pakt de illegale mijnbouw nu veel harder aan. Zo worden er financiële beloningen uitgereikt voor wie uitbaters van illegale mijnen aan de galg praat.

Dit bleef met name in de provincie Guangdong, de bakermat van de illegale mijnbouw, niet zonder gevolgen.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden 23 illegale mijnen en 57 ambachtelijke verwerkingsinstallaties gesloten.

Dit lukte volgens Royal Bank of Scotland maar gedeeltelijk, want als gevolg van de economische crisis nam ook de vraag verder af omdat gebruikers eerst hun bestaande voorraden afbouwden en ook op zoek gingen naar alternatieven. De Chinese uitvoer van REE daalde vorig jaar zelfs met 71 procent en de exportquota werden lang niet opgebruikt. In 2012 werd 16.265 ton REE uitgevoerd terwijl de toegestane quota eigenlijk 30.966 ton bedroegen. In april, de meest recente maand waarvan cijfers officiële beschikbaar zijn, steeg de Chinese uitvoer van REE opnieuw naar 3.196 ton. Naast de lagere vraag was er ook de impact van de illegale mijnbouw die de officiële productiedalingen grotendeels teniet deden. De Chinese overheid pakt de illegale mijnbouw nu veel harder aan. Zo worden er financiële beloningen uitgereikt voor wie uitbaters van illegale mijnen aan de galg praat. Dit bleef met name in de provincie Guangdong, de bakermat van de illegale mijnbouw, niet zonder gevolgen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden 23 illegale mijnen en 57 ambachtelijke verwerkingsinstallaties gesloten.