Dat deed op de eerste plaats Zuid-Korea, een land dat Japan traditioneel niet zo goed gezind is. De Koreanen zijn nog niet vergeten dat Japan het land in het verleden heeft gekoloniseerd.

Belangrijker nog is de toenadering die China heeft gezocht, in de vorm van een aanbod voor hulp. Daarmee kunnen de hoog opgelopen spanningen tussen beide landen weer afnemen.

In de afgelopen zes maanden weerklonk in China een sterke anti-Japanse rethoriek, met onder andere anti-Japanse betogingen, het schrappen van toeristische trips, het terugroepen van diplomaten enzovoort. Japan kan profiteren van de verbeterde relaties met China om zijn economie snel(ler) te laten herstellen.

Dat deed op de eerste plaats Zuid-Korea, een land dat Japan traditioneel niet zo goed gezind is. De Koreanen zijn nog niet vergeten dat Japan het land in het verleden heeft gekoloniseerd. Belangrijker nog is de toenadering die China heeft gezocht, in de vorm van een aanbod voor hulp. Daarmee kunnen de hoog opgelopen spanningen tussen beide landen weer afnemen. In de afgelopen zes maanden weerklonk in China een sterke anti-Japanse rethoriek, met onder andere anti-Japanse betogingen, het schrappen van toeristische trips, het terugroepen van diplomaten enzovoort. Japan kan profiteren van de verbeterde relaties met China om zijn economie snel(ler) te laten herstellen.