Het equivalent van de Chinese stress tests voor de banken gaat uit van een daling van de vastgoedprijzen met 60%, wat toch een aanzienlijke daling is. Bij de vorige tests werd slechts uitgegaan van een daling van de vastgoedprijzen met slechts 30%.

In de kwetsbaarste markten wordt in worst-case scenarios nu, naargelang het geval, uitgegaan van prijsdalingen met 50 tot 60%. Het betreft die steden waar de prijzen voordien het sterkst waren gestegen.

Daarmee wordt het vermoeden bevestigd dat het recordbedrag van 1400 miljard dollar dat vorig jaar aan kredieten werd toegestaan geleid heeft tot een zeepbel in de vastgoedsector.

Vastgoedadviseur Knight Frank LLP stelt vast dat de vastgoedprijzen in het eerste kwartaal ten opzichte van het jaar voordien met 68% zijn gestegen.

In juni zijn de vastgoedprijzen in 70 Chinese steden in juni met 0,10% zijn gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder was er nochtans sprake van een stijging met 11,40%.

Kenneth Rogoff, professor aan de Harvard University en voordien econoom bij het Internationaal Monetair Fonds, heeft al meermaals gewaarschuwd dat de Chinese vastgoedmarkt een zeepbel is.

Het equivalent van de Chinese stress tests voor de banken gaat uit van een daling van de vastgoedprijzen met 60%, wat toch een aanzienlijke daling is. Bij de vorige tests werd slechts uitgegaan van een daling van de vastgoedprijzen met slechts 30%. In de kwetsbaarste markten wordt in worst-case scenarios nu, naargelang het geval, uitgegaan van prijsdalingen met 50 tot 60%. Het betreft die steden waar de prijzen voordien het sterkst waren gestegen. Daarmee wordt het vermoeden bevestigd dat het recordbedrag van 1400 miljard dollar dat vorig jaar aan kredieten werd toegestaan geleid heeft tot een zeepbel in de vastgoedsector. Vastgoedadviseur Knight Frank LLP stelt vast dat de vastgoedprijzen in het eerste kwartaal ten opzichte van het jaar voordien met 68% zijn gestegen. In juni zijn de vastgoedprijzen in 70 Chinese steden in juni met 0,10% zijn gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder was er nochtans sprake van een stijging met 11,40%. Kenneth Rogoff, professor aan de Harvard University en voordien econoom bij het Internationaal Monetair Fonds, heeft al meermaals gewaarschuwd dat de Chinese vastgoedmarkt een zeepbel is.