De Shanghai Composite Index stond op een bepaald moment 4% in het rood, maar dit verlies werd in de tweede helft van de sessie vrijwel volledig opgehaald.

Alsof we nog geen problemen genoeg zouden hebben met de potentiële wijzigingen in de Amerikaanse monetaire politiek, stuurt de Chinese overheid nu volgens professor Stefan Duchateau aan op een robbertje vechten met de financiële machtscentra die zich steeds nadrukkelijker wensen te onttrekken aan het gezag van de monetaire overheid.

De ontwikkeling van deze "shadow banks" is een doorn in het oog van de regering want via de gigantische cash pools die deze ongecontroleerde groepen kunnen aansturen, dreigt de monetaire politiek haar doelstellingen niet te bereiken.

Deze groepen nemen volgens Duchateau immers een groot deel van de nieuw gecreëerde middelen op en leiden deze af naar de vastgoedsector waardoor er tekorten dreigen te ontstaan in de industriële sector.

De monetaire impulsen komen zo terecht in die sector die de overheid wenst af te zwakken, terwijl de industrie kreunt onder kredietschaarste.

Op die manier zwengelt de Chinese centrale bank ongewild de vastgoedzeepbel zelf aan door de creatie van nieuw geld dat via een aantal banken in de vorm van goedkope kredieten wordt toegekend aan de cash pools die deze verder investeren in risicovolle vastgoedprojecten.

De Shanghai Composite Index stond op een bepaald moment 4% in het rood, maar dit verlies werd in de tweede helft van de sessie vrijwel volledig opgehaald. Alsof we nog geen problemen genoeg zouden hebben met de potentiële wijzigingen in de Amerikaanse monetaire politiek, stuurt de Chinese overheid nu volgens professor Stefan Duchateau aan op een robbertje vechten met de financiële machtscentra die zich steeds nadrukkelijker wensen te onttrekken aan het gezag van de monetaire overheid. De ontwikkeling van deze "shadow banks" is een doorn in het oog van de regering want via de gigantische cash pools die deze ongecontroleerde groepen kunnen aansturen, dreigt de monetaire politiek haar doelstellingen niet te bereiken. Deze groepen nemen volgens Duchateau immers een groot deel van de nieuw gecreëerde middelen op en leiden deze af naar de vastgoedsector waardoor er tekorten dreigen te ontstaan in de industriële sector. De monetaire impulsen komen zo terecht in die sector die de overheid wenst af te zwakken, terwijl de industrie kreunt onder kredietschaarste. Op die manier zwengelt de Chinese centrale bank ongewild de vastgoedzeepbel zelf aan door de creatie van nieuw geld dat via een aantal banken in de vorm van goedkope kredieten wordt toegekend aan de cash pools die deze verder investeren in risicovolle vastgoedprojecten.