De renteverhoging kwam eigenlijk als een verrassing want de economen van banken als Credit Suisse AG to Bank en America-Merrill Lynch hadden verwacht dat een volgende renteverhoging vanwege de risico's over de groei van de wereldeconomie op de lange baan zou worden geschoven.

Premier Wen Jiabao en zijn regering hebben mogelijk een voorschot willen nemen op een verdere stijging van de inflatie, die vorige maand met 5,20% zou zijn toegenomen. Vanaf de tweede helft van het jaar kan dan een vertraging van de inflatie verwacht worden.

De renteverhoging kwam eigenlijk als een verrassing want de economen van banken als Credit Suisse AG to Bank en America-Merrill Lynch hadden verwacht dat een volgende renteverhoging vanwege de risico's over de groei van de wereldeconomie op de lange baan zou worden geschoven. Premier Wen Jiabao en zijn regering hebben mogelijk een voorschot willen nemen op een verdere stijging van de inflatie, die vorige maand met 5,20% zou zijn toegenomen. Vanaf de tweede helft van het jaar kan dan een vertraging van de inflatie verwacht worden.